۳۱ فروردين ۱۴۰۳
به روز شده در: ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۵
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۰۳۹۴۹
تاریخ انتشار: ۱۴:۰۷ - ۲۰-۱۲-۱۳۸۸
کد ۱۰۳۹۴۹
انتشار: ۱۴:۰۷ - ۲۰-۱۲-۱۳۸۸

وزير اقتصاد: گزارش مركز پژوهش ها قابل قبول نيست

اگرچه برخي رايزني‌ها از ارقامي حول و حوش 30 هزار ميليارد تومان به جاي 20 هزار مصوب طي روز گذشته در مجلس خبر مي‌دهند، اما آنچه مشهود است اين‌كه، چرا با وجود رايزني‌هاي ابتدايي دولت با اغلب نمايندگان رقم 40 هزار ميليارد تومان به تصويب نهايي در مجلس نرسيد؟

ایران: آخرين رايـــــزني‌هاي دولـــت براي درخواست 40 هزار ميليارد توماني درآمد يارانه‌اي در بودجه 89 به سرانجام نرسيد. حتي ورود رئيس‌جمهور احمدي‌نژاد نيز به صحن علني مجلس نتوانست تا عده‌اي از نمايندگان مخالف پارلمان را به درخواست دولت مجاب كند. دولت كه بارها از طريق تريبون‌هاي مختلف و نمايندگان خود رسماً بر درخواست 40 هزار ميليارد توماني درآمد هدفمندسازي يارانه‌ها اصرار كرده بود ، سرآخر اما نتواست مجلسي‌ها را قانع كند و قرار بر آن شد تا هدفمندسازي يارانه‌ها با 30 سال تأخير در اجرا در دولت دهم تنها با 20 هزار ميليارد تومان مصوب در صحن علني مجلس اجرايي شود. مسئله‌اي كه احمد‌ي‌نژاد و تيم اقتصادي وي كاملاً به آن معترض هستند و توجيهات كارشناسي بسيار قوي در دولت را ادله مناسبي براي جايگزيني اين عدد در بودجه 89 عنوان مي‌كنند.

اگرچه برخي رايزني‌ها از ارقامي حول و حوش 30 هزار ميليارد تومان به جاي 20 هزار مصوب طي روز گذشته در مجلس خبر مي‌دهند، اما آنچه مشهود است اين‌كه، چرا با وجود رايزني‌هاي ابتدايي دولت با اغلب نمايندگان رقم 40 هزار ميليارد تومان به تصويب نهايي در مجلس نرسيد؟

استدلال تورم احتمالي ناشي از آزادسازي قيمت‌ها با عدد 40 هزار ميليارد تومان شايد يكي از مواردي بوده است كه برخي از نمايندگان مردم در مجلس و حتي برخي از مردم و نخبگان را به اين رقم بدبين كرده است. رقمي كه شمس‌الدين حسيني وزير اقتصاد و سخنگوي اقتصادي دولت آن را كاملاً كارشناسي شده و داراي ادله بسيار قوي مي‌داند و معتقد است: در صورت اجراي هدفمندسازي يارانه‌ها با عدد 20 هزار ميليارد تومان برخي مشكلات در اجرا بروز خواهد كرد.

دولت گزارشات مركز پژوهش‌ها را قبول ندارد

«تورم يارانه‌ها خيلي پائين‌تر از اين اعداد و ارقام است و پيش‌بيني مركز پژوهش‌هاي مجلس در اين زمينه مورد قبول نيست.» سخنگوي اقتصادي دولت درباره اظهارنظر برخي از منتقدان درباره تورم 40 هزار ميليارد توماني يارانه‌ها تصريح كرد: اين پيش‌بيني‌ها اصلاً مورد قبول دولت نيست، چرا كه دلايل متعددي براي ترديد يا رد كردن اعداد و ارقام پيش‌بيني شده وجود دارد.

سيـــدشــــمس‌الدين حسيــني در ادامه با تأكيد بر رد هرگونه پيش‌بيني و اظهارنظر در اين زمينه گفت: مدل‌هايي كه برخي مراكز و دستگاه‌ها براي اين نوع پيش‌بيني‌ها استفاده كرده‌اند مدل‌هاي بسيار دم‌دستي و قديمي است، به گونه‌اي كه سال‌هاست اين مدل‌ها براي اين‌گونه پيش‌بيني‌هاي اقتصادي مورد استفاده قرار نمي‌گيرد و حتي برخي از آنها نيز اصلاح شده است.

وزير اقتصاد ادامه داد: در حالي كه امروز مدل‌هاي كامل‌تري وجود دارد كه براي اين نوع پيش‌بيني‌ها مورد استفاده مراكز معتبر آماري و پژوهشي قرار مي‌گيرد.

وي در ادامه با بيان اين‌كه شبيه‌سازي دوستان و مراكز آنها ناقص است، تصريح كرد: نكته بعد در اين زمينه اين‌كه اساساً تمام اين مدل‌ها به نوعي گذشته‌نگر هستند به گونه‌اي كه به لحاظ علمي نيز روندها و ساختارهاي گذشته را مبنا قرار مي‌دهند و حتي تغييرات را شبيه‌سازي مي‌كنند.

سخنگوي اقتصادي دولت با توضيح اين‌كه حتي خود اقتصاددانان نيز معتقدند كه اين مدل‌ها مي‌تواند در شرايطي كه تغييرات متعارفي از اقتصاد به وجود بيايد قابل توجه باشد، اضافه كرد: هنگامي كه تغييرات سبب اصلاح ساختارها مي‌شود، روند گذشته را كاملاً متفاوت مي‌كند، نسبت قيمت‌هاي نسبي را كاملاً به هم مي‌ريزد و حتي رفتارها را نيز تغيير مي‌دهد، بنابراين مي‌توان اذعان كرد كه نتايج اين مدل‌ها قابل اتكا نيست.

حسيني ادامه داد: منتهي نكته‌اي كه در اين جا نبايد فراموش شود پاسخ به اين سؤال است كه مدل‌هاي پيش‌بيني شده در مورد تورم توسط برخي از مراكز پژوهشي، ساير سياست‌ها و اقدامات دولت را چگونه تحليل كرده‌اند؟

در خصوص كيفيت اجرايي سياست‌هاي دولت در زمان بعد و حال آن ، چه پيش‌بيني كرده‌اند؟ و اجزا و مؤلفه‌ سياست‌هاي تعبيه شده در هدفمند كردن يارانه‌ها را چگونه مورد بررسي و تجزيه و تحليل قرار داده‌اند؟

و ده ها سؤال ديگر ...؟

وي با اعلام اين‌كه شبيه‌سازي دوستان و مراكز آنها ناقص است، گفت: محاسبات آنها نشان مي‌دهد هنگامي كه قيمت‌ها افزايش پيدا مي‌كند دولت دست روي دست مي‌گذارد و تنها شاهد افزايش‌هاي احتمالي برخي از كالاهاي خدماتي خواهد بود. آنها در گزارشات خود اقدامات دولت را مدنظر قرار نداده‌اند.

سخنگوي اقتصادي دولت در ادامه با اشاره به اقدامات متعدد دولت در اين حوزه براي مقابله با افزايش‌هاي احتمالي برخي از كالاها و خدمات توضيح داد: به‌عنوان مثال سؤال اين است كه چه شده افزايش قيمت 30 درصدي آهن كه طي دو، سه هفته گذشته بازتاب زيادي در رسانه‌ها و جامعه پيدا كرده بود به يك دفعه سقوط كرد و با كنترل بموقع دولت حتي با تنزل و كاهش نيز روبه‌رو شد؟ دولت با اقدامات مناسب و بموقعي كه در بازار آهن انجام داد، بازار آهن را كمك كرد و با سوداگران و دلالان بموقع برخورد و مقابله كرد و نتيجه نيز بازگشت آرامش به بازار بود.

وزير اقتصاد يادآور شد: متأسفانه برخي از دوستان و همكاران اقتصاددان ما در برخي از اين مراكز كه چنين گزارشاتي را منتشر مي‌كنند اين موارد را در گزارشات خود جاي نداده‌اند و حتي به آن اشاره‌اي نكرده‌اند.

ارسال به دوستان
وبگردی