۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۶ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۷:۲۴
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۱۰۸۱۲۱
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۵ - ۲۴-۰۱-۱۳۸۹
کد ۱۰۸۱۲۱
انتشار: ۱۰:۰۵ - ۲۴-۰۱-۱۳۸۹

بازار خودرو در ركود

در واقع چالش اصلي اينجاست كه مشتري ايراني حق انتخاب چنداني در زمينه خريد خودرويي كم‌مصرف و در عين حال با كيفيت ندارد.

جام جم آنلاين: تعطيلات نوروز به پايان رسيد، اما ظاهرا بازار خودروي كشور را سر بيدار شدن از خواب نيست و تعطيلي آن، به اين زودي‌ها تمام نخواهد شد.اگرچه طي يكي دو هفته پاياني سال گذشته، نمايشگاه‌داران خودروي كشور با حضور مشتريان روبه‌رو شدند و بازار جاني نسبي گرفت، اما با پايان سال، با ركود مهمان مواجه شد و در حال حاضر نيز آن طور كه فعالان بازار مي‌گويند، خبر خاصي از خريد و فروش نيست و مشتريان به بازار پشت كرده‌اند.

اين موضوع البته با توجه به تجربه‌هاي مشابه سال‌هاي گذشته، چندان هم عجيب نيست و معمولا در يكي دو ماه ابتدايي هر سال، بازار خودروي كشور با ركود مواجه مي‌شود. اين در شرايطي است كه تكليف نهايي قيمت بنزين طي سال جاري و همچنين سرانجام اجرا يا عدم اجراي قانون هدفمند كردن يارانه‌ها كه تاثير مستقيمي بر تعيين ميزان سهميه سوخت خودروها خواهد داشت، بر تصميم‌گيري آينده مشتريان در زمينه خريد خودرو تاثير بسزايي خواهد گذاشت.

به هر حال ميزان مصرف سوخت فاكتوري بسيار مهم و تاثيرگذار در خريد خودرو به شمار مي‌رود و به همين سبب، وضعيت سهميه‌بندي و نرخ بنزين طي سال جاري، تعيين‌كننده نوع تقاضا در بازار است.

همگان به ياد دارند كه تابستان 86 پس از سهميه‌بندي بنزين، خودروهاي كم‌مصرف و كوچك همچنين دوگانه سوزها، چه رشد تقاضايي را تجربه كردند و قيمت آنها سر به صعود گذاشت و حال اگر مسوولان، راي به كاهش سهميه بنزين و افزايش قيمت اين سوخت بدهند، به طور قطع تقاضا در بازار خودروي كشور بيش از پيش به سمت كم‌مصرف‌ها و دوگانه‌سوزها خواهد رفت.

در اين زمينه البته دو چالش مهم پيش روي مشتريان است. اول آن كه حدود يك‌سوم از كل توليد سالانه صنعت خودروي كشور را محصولي به نام پرايد تشكيل مي‌دهد و اين خودرو اگرچه كوچك و كم‌مصرف و ارزان به شمار مي‌رود، اما كيفيت بالايي ندارد و باقي خودروهاي توليد داخل نيز به استثناي خانواده پژو 206، اشتهاي زيادي در بلعيدن بنزين دارند.

در واقع چالش اصلي اينجاست كه مشتري ايراني حق انتخاب چنداني در زمينه خريد خودرويي كم‌مصرف و در عين حال با كيفيت ندارد.

مشتريان داخلي همچنين اگر به سمت خريد خودروهاي دوگانه‌سوز نيز بروند، باز هم با چالش‌هايي روبه‌رو خواهند شد، چراكه اولا دوگانه‌سوزها در مقايسه با مدل بنزين‌سوزشان، حداقل چند صد هزار تومان گران‌تر هستند و دوم اين كه هنوز هم مشكلات مربوط به جايگاه‌هاي سوخت گاز حل نشده است.

در حال حاضر تعداد اين جايگاه‌ها به حد مطلوب و مورد نياز نرسيده و اگر تقاضا براي دوگانه‌سوزها افزايش پيدا كند، باز هم شاهد صف‌هايي بسيار طويل براي سوخت‌گيري اين خودروها خواهيم بود.

وارداتي‌ها

اما موضوع ديگري كه در بازار خودروي كشور نبايد از آن چشم‌پوشي كرد، وارداتي‌هاي اين بازار هستند.

اگرچه سهم خودروهاي وارداتي در بازار ايران از 3 درصد تجاوز نمي‌كند، اما به هر حال اوضاع اين نوع خودروها نيز براي درصدي از مشتريان ايراني، مهم به شمار مي‌رود.

اين در حالي است كه هنوز وضعيت نهايي رقم تعرفه واردات خودرو براي سال جاري معلوم نبوده و مشخص نيست در نهايت چه تعرفه‌اي مبناي واردات خودرو طي سال جاري در نظر گرفته خواهد شد.

طبق مصوبه اواخر سال گذشته مجلس شوراي اسلامي، تعرفه واردات خودرو از 90 به 70 درصد رسيد، اما نه تنها دولت هنوز اين موضوع را به گمرك ابلاغ نكرده است بلكه احتمالا در جلسات آينده مجلسي‌ها، رقم تعرفه واردات خودرو به همان 90 درصد قبلي باز خواهد گشت و سرانجام اين موضوع، به هر حال بر بازار خودروي كشور تاثيرگذار است. به هر حال فعلا بايد منتظر بمانيم تا ببينيم تكليف نهايي سهميه‌بندي و نرخ بنزين و رقم تعرفه واردات خودرو چه خواهد شد.

نگاهي به نمودار قيمت‌ها در بازار خودرو

اما نگاهي جزئي‌تر به حال و روز بازار خودروي كشور بيندازيم و ببينيم اوضاع قيمت‌ها به چه شكل است.

از محصولات ايران خودرو و خانواده پژو شروع مي‌كنيم.

آن طور كه فعالان بازار مي‌گويند، بجز پژو 405 بنزين‌سوز، باقي اعضاي اين خانواده تغيير قيمت خاصي را در مقايسه با بازار اواخر سال گذشته تجربه نكرده‌اند. هم‌اكنون پژو 405 بنزين‌سوز كه 100 هزار تومان كاهش قيمت را تجربه كرده، با نرخ 13 ميليون و 100 هزار تومان به فروش مي‌رسد و پارس بنزيني نيز قيمتي برابر با 17 ميليون و 100 هزار تومان دارد. مدل دوگانه‌سوز اين خودرو البته يك ميليون تومان گران‌تر است. پارس و 405 جزو پرمصرف‌ترين خودروهاي بازار كشور به حساب مي‌آيند.

اما سري هم به پژو 206 در هر دو مدل هاچ بك و صندوقدار آن بزنيم. هم‌اكنون 206 تيپ 2 كه تجهيز آن به ترمز ضدقفل (ABS) در اواخر سال گذشته، 600 هزار تومان به قيمت آن افزود، نرخي برابر با 14 ميليون و 50 هزار تومان دارد و 206 صندوقدار V9 نيز اتومات است و مجهز به ايربگ و ترمز ضدقفل، با قيمت 19 ميليون و 500 هزار تومان به فروش مي‌رسد.

V8 نيز 16 ميليون و 300 هزار تومان قيمت دارد و V20 هم كه ساده‌ترين مدل پژو 206 صندوقدار به شمار مي‌رود، در حال حاضر نرخي برابر با 13 ميليون و 900 هزار تومان دارد.

اما پژو روآ نيز كه مشتريان تمايل چنداني به خريد آن ندارند و ايران خودرو نيز طي سال گذشته به نحوي چشمگير از تيراژ آن كاسته، در حال حاضر با نرخ 8 ميليون و 350 هزار تومان در مدل بنزين‌سوز خود خريد و فروش مي‌شود.

از خانواده پژو بگذريم و سري نيز به خاندان سمند بزنيم. در حال حاضر سمند معمولي قيمتي برابر با 13 ميليون و 500 هزار تومان دارد و LX نيز با قيمت 15 ميليون تومان به فروش مي‌رسد.

همچنين سورن نيز كه در مقايسه با بازار اواخر سال گذشته، 100 هزار تومان ارزان شده است، هم‌اكنون با قيمت 16 ميليون و 600 هزار تومان خريد و فروش مي‌شود.

خانواده سايپا

در ميان 3 عضو خانواده سايپا، تنها زانتيا با كاهش قيمت در مقايسه با بازار اواخر سال گذشته روبه‌رو شد و پرايد و ريو تغيير قيمت خاصي را تجربه نكردند. زانتيا، مونتاژ فرانسوي سايپا هم‌اكنون با توجه به كاهش قيمت 200 هزار توماني خود، نرخي برابر با 27 ميليون و 400 هزار تومان دارد.

اين محصول كه قيمت آن، روزگاري تا 32 ميليون تومان نيز صعود كرد، بنا به گفته سايپايي‌ها تابستان امسال با جاده مخصوص وداع خواهد كرد، چراكه قرارداد 10 ساله توليد زانتيا بين سايپا و سيتروئن به پايان رسيده و طرف فرانسوي، ديگر قطعات اين خودرو را تامين نخواهد كرد. ظاهرا قرار است محصولي ديگر از سيتروئن جايگزين زانتيا شود.

اما نگاهي نيز به بازار پرايد و ريو بيندازيم. در حال حاضر پرايد بنزين سوز معمولي نرخي برابر با 7 ميليون و 700 هزار تومان دارد و نوع دوگانه‌سوز آن نيز يك ميليون و 100 هزار تومان گران‌تر به فروش مي‌رسد. اين در شرايطي است كه دو مدل ديگر پرايد يعني 132 و 141، هر دو با قيمت 7 ميليون و 950 هزار تومان خريد و فروش مي‌شوند. ريو، مونتاژ كره‌اي سايپا نيز در حال حاضر نرخي برابر با 13 ميليون و 600 هزار تومان دارد.

... و اما تندر

بصرخلاف نامي كه دارد، اين روزها بازاري آرام را به خود مي‌بيند و فعلا از توفان گراني آن خبري نيست.

تندر 90 جزو خودروهايي است كه قيمت حال حاضر آن در مقايسه با روزهاي پاياني سال گذشته، كاهش، آن هم كاهشي قابل توجه يافته است. هم اكنون مدل E2 اين محصول پرحاشيه فرانسوي، با توجه به افت قيمت
400 هزار توماني خود، نرخي برابر با 15 ميليون و 250 هزار تومان دارد. اين محصول به سيستم ترمز ضدقفل و ايربگ (كيسه هوا) مجهز است. همچنين تندر E1 نيز نرخي معادل 12 ميليون و 500 هزار تومان دارد و E0 هم كه ساده‌ترين مدل تندر به شمار مي‌آيد، با قيمت 11 ميليون و 350 هزار تومان خريد و فروش مي‌شود.

بازار وارداتي‌ها

نگاهي نيز به بازار خودروهاي وارداتي بيندازيم و ابتدا از هيونداي شروع كنيم. آزرا برند محبوب هيونداي در ايران هم‌اكنون در مدل فول 2009 خود با قيمت 49‌ ميليون و 800‌ هزار تومان به فروش مي‌رسد و آزراي 2010 نيز 51‌ ميليون و 300‌ هزار تومان قيمت دارد.

از سوي ديگر سانتافه نيز كه مدل 2010 آن مهمان بازار ايران شده‌، هم‌اكنون در مدل 2009 خود 53‌ ميليون تومان قيمت دارد. اين محصول جزو شاسي بلندهاي محبوب بين مشتريان ايراني به حساب مي‌آيد. اما نگاهي هم به ساير نمايندگان هيونداي در بازار خودروي كشور بيندازيم.

در حال حاضر سوناتا قيمتي برابر با 42‌ ميليون تومان دارد و هيونداي كوپه نيز با قيمت 36‌ ميليون تومان به فروش مي‌رسد. به گفته نمايشگاه‌داران خودروي پايتخت‌، كوپه مشتري چنداني در بازار ايران نداشته و طي يك سال گذشته قيمت آن رو به كاهش رفته است. نرخ اين مدل از هيونداي‌، زماني بالاي 40‌ ميليون تومان بود.

از هيونداي كه بگذريم، بد نيست سري هم به نمايندگان ديگر خودروساز بزرگ كره، يعني كياموتورز بزنيم. سورنتو‌، سراتو و اسپورتيج‌ را بايد معروف‌ترين مدل‌هاي وارداتي كيا در ايران دانست.

در حال حاضر سورنتو كه محصولي شاسي‌بلند است با قيمت 49‌ ميليون و 500 هزار تومان به فروش مي‌رسد و اسپورتيج ديگر ميهمان شاسي‌بلند كره‌اي‌ها در بازار خودرو كشور نيز نرخي برابر با 39‌ ميليون تومان دارد.

همچنين سراتو مدل سواري سبك كيا در ايران نيز با قيمت 29‌ ميليون و 500‌ هزار تومان خريد و فروش مي‌شود. سايپايي‌ها قصد دارند مجوز مونتاژ سراتو و اسپورتيج را گرفته و طي سال جاري اين دو كره‌اي را به كيلومتر 15 جاده مخصوص بياورند.

اما سري هم به تويوتا بزنيم. هرچند نام تويوتا در مقايسه با ساير خودروسازان شرق آسيايي براي ايراني‌ها آشناتر به نظر مي‌رسد، اما طي يكي دو سال گذشته نمايندگان تويوتا در بازار خودروي ايران تحت تاثير رقيبان كره‌اي خود يعني هيونداي و كيا قرار گرفته‌اند. در حال حاضر‌، كمري و كرولا و پرادو جزو برندهاي معروف تويوتا بزرگ‌ترين خودروساز دنيا به حساب مي‌آيند.

كمري در مدل GLX قيمتي برابر با 48‌ ميليون و 500 هزار تومان دارد. اين در شرايطي است كه كرولا در حال حاضر با قيمت 40‌ ميليون تومان به فروش مي‌رسد، اما مورانو ديگر ژاپني مهمان بازار ايران كه برندي معروف از شركت نيسان به حساب مي‌آيد نيز قيمتي برابر با 71 ميليون و 900 هزار تومان دارد. قرار است دو نماينده ديگر نيسان يعني تينا و قشقايي نيز مهمان بازار خودروي ايران شوند.

ارسال به دوستان
وبگردی