۳۱ فروردين ۱۴۰۳
به روز شده در: ۳۱ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۲:۳۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۲۴۴۷۴۷
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۳ - ۱۶-۰۹-۱۳۹۱
کد ۲۴۴۷۴۷
انتشار: ۱۴:۴۳ - ۱۶-۰۹-۱۳۹۱

متکی: حرکت زیگزاگی در سیاست خارجی سم است

متکی در پاسخ به سوالی مبنی براین‌که «آیا نقدی بر سیاست‌خارجه دولت دهم دارید یا خیر» اذعان داشت: ما جهت‌گیری‌هایمان در دولت نهم در حوزه سیاست خارجی جهت‌گیری‌های دولت بود، هم در جهت حفظ حقوق و هم در حوزه مقاومت و ایستادگی.
منوچهر متکی روز چهارشنبه طی نشستی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد به سوالات دانشجویان در رابطه با سیاست های خارجی دولت دهم پاسخ داد.

به گزارش ایسنا؛ وزیر سابق امور خارجه در خصوص تسخیر سفارت امریکا در 13 آبان 58 اذعان داشت: تسخیر سفارت یک عکس‌العمل طبیعی بود نسبت به سیاست‌های خصمانه امریکا از 23 بهمن ماه 57 تا 12 آبان 58. آمریکا در آن دوران میدان‌دار تمامی توطئه‌هایی بود که علیه دولت نوپای جمهوری اسلامی به‌کار گرفته می‌شد.

این فعال سیاسی اصول‌گرا با بیان این‌که آمریکا دشمنی خود را یک روز هم علیه جمهوری اسلامی ایران متوقف نکرده است، افزود: 13 آبان 58 یک پادزهر بود به اعمال و منافع آمریکا در ایران و این حادثه از این جهت قابل دفاع است.

متکی در خصوص شعار «نه شرقی و نه غربی جمهوری اسلامی» اظهار کرد: ما در سیاست خارجه نه از شرق و نه از غرب و نه از هیچ دولت هژمونی طلبی دستور نمی‌گیریم، اما این شعار به معنی نداشتن روابط با سایر کشورها نیست. اگر مفهوم نه شرقی و نه غربی امام این بود که ما با کسی رابطه‌ای نداشته‌ باشیم حتما جلویش گرفته می‌شد.

وزیر امور خارجه دولت نهم در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان مبنی بر اینکه "چرا ایران با آمریکا رابطه‌ خوبی ندارد که این باعث ایجاد دشمنی میان دو کشور و اتخاذ تحریم‌ها از سوی آمریکا شده است”، گفت: واقعیت‌ها را باید پذیرفت، با ظهور انقلاب اسلامی دو حوزه کمونیست و لیبرال دموکراسی غرب به چالش کشیده شد، امام خمینی پس ازانقلاب اسلامی برمبنای فکری سکولاریزم و لیبرال دموکراسی غرب خط بطلان کشید و دین را دوباره به صحنه سیاست آورد. غرب که ابتدا می‌پنداشت این جریان تنها محدود به ایران است، این مساله را جدی نگرفت اما وقتی مشاهده کرد این پیام امام خمینی(ره) از سرزمین‌ها فراتر رفته و به ملت‌ها نفوذ کرده است، به فکر تربیت دیکتاتورهای وابسته به خود در جهت مبارزه با انقلاب برآمد.

وی افزود: جنگ امام و آمریکا در بعد ایدئولوژیک در واقع جنگ منطق و جنگ قدرت بود.

متکی هم‌چنین خاطر نشان کرد: طی یک نظرسنجی که 40 سال قبل از جوانان خاورمیانه در رابطه با امریکا به عمل آمده بود 80 درصد آنان آمریکا را به عنوان یک بت در مقابل خود قرار داده و گویی آن را می‌پرستیدند. اما پس از 40 سال طی تکرار همان نظر سنجی دوباره مشخص شد که 80 درصد جوانان خاورمیانه از آمریکا تنفر دارند.

این فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان مبنی براین که "چرا جمهوری اسلامی ایران با حمایت از حرکت بیداری اسلامی، به سوریه که می‌رسد موضعش متفاوت می‌شود" پاسخ داد: صورت مساله در کشور سوریه با سایر کشورها یکسان نیست، حق با سوال کننده است و جمهوری اسلامی باید پاسخ دهد که چرا نسبت به یک موضوع یکسان موضعی متفاوت دارد.

وی در این خصوص اظهار داشت: در سایر کشورها‌ی عربی به جز سوریه، انقلاب‌ها مردمی، توده‌ای و مسالمت آمیز بوده است و هیچ‌گونه دخالت خارجی در آن‌ها مشاهده نشده است. اما در سوریه یک ماه پس از تظاهرات مردمی مسالمت‌آمیز، شاهد بودیم که پای بیگانگان و نیروهای مسلح به خیابان‌ها کشیده شد.

وزیر امور خارجه دولت نهم افزود: ما همواره به دولت بشار اسد توصیه می‌کنیم که به مطالبات و خواسته‌های مردمی پاسخ دهد.

متکی در پاسخ به سوالی مبنی براین‌که «آیا نقدی بر سیاست‌خارجه دولت دهم دارید یا خیر» اذعان داشت: ما جهت‌گیری‌هایمان در دولت نهم در حوزه سیاست خارجی جهت‌گیری‌های دولت بود، هم در جهت حفظ حقوق و هم در حوزه مقاومت و ایستادگی.

وی با بیان این‌که دیپلماسی به معنای گفت‌وگو است نه به معنای سازش، تصریح کرد: ما نباید خواسته خود در حوزه سیاست خارجی را به ‌گونه‌ای مطرح کنیم که بعد از انتقال پیام، بهانه تحریک سایر دولت‌ها را ایجاد کنیم.

وی حرکت زیگزاگی در سیاست خارجه را همچون سم دانست و در این خصوص خاطر نشان کرد: این که ما یک موضع را اتخاذ کنیم و در یک مقطعی بدون دلیل آن را تغییر دهیم، باعث می‌شود تا سایر کشورها آن را به حساب منفعل بودن ما بگذارند. این که رهبری تاکید بر ثبات در تصمیم‌گیری داشتند به همین موضوع بر می‌گردد که یکی از حوزه‌های اصلی آن سیاست خارجی است.

وزیر امور خارجه دولت نهم با بیان اینکه اگر دولت بدون مقدمه در حوزه سیاست خارجه تصمیمش را عوض کند اثرات نامطلوبی ایجاد خواهد کرد، افزود: در اواخر دولت نهم و آغاز دولت دهم این تغییر که قابل دفاع نیست به وقوع پیوست. ما در بحث سیاست خارجه حتما باید تونل کارشناسی را طی کنیم.

دانشجویی با طرح این سوال که «چرا در هیچ دولتی الگوی مشخصی در سیاست خارجه نداریم؟» گفت که گویی در دستگاه خارجی برخی افراد با اصول اساسی این حوزه آشنایی ندارد، چرا هر دولتی که بر سر کار می‌آید سیاست‌های جدیدی را در پیش می‌گیرد؟ که متکی در پاسخ به این سوال تصریح کرد: ما در 34 سال گذشته در رابطه با سیاست خارجه خط روشنی را داشتیم. این‌که هر رییس جمهور و دولتی که بر سر کار می‌آید ممکن است رویکرد جدیدی داشته باشد، اشکالی بر آن وارد نیست.

وی با بیان این‌که انتخابات در کشور ما یک تحول بزرگ است اظهار داشت: ما در دوران اصلاحات به غرب لبخند می‌زدیم اما وقتی این سیاست منتج به نتیجه نشد باید کنار گذاشته شود، گویی غرب بیشتر از این‌ها را می‌خواست. در دولت نهم تنش‌زایی نکردیم بلکه به ریشه‌های ایجاد تنش پرداختیم به خصوص در مورد فلسطین.

متکی تاکید کرد: ما سیاست‌ها را به خاطر نتیجه آن می‌خواهیم.

این فعال سیاسی اصولگرا در پاسخ به سوال دانشجویی سوری مبنی بر"پیش‌بینی‌اش در مورد آینده سوریه و اوضاع بحرانی شیعیان در این کشور" بیان داشت: در خصوص سوریه معتقد هستم که آمریکا مصمم در ساقط کردن دولت بشار اسد است و در این راستا تمامی توانایی خود را به کار گرفته است، اما در عین حال غرب دچار یک شرایط متضاد شده است.

وی با اشاره به حمله آمریکا به عراق اظهار کرد: هدف از این حمله تشکیل یک دولت هم‌سو با آمریکا بود که مخالف ایران باشد، آمریکا خواستار این است که با براندازی سوریه بر ایران فشار بیاورد.

متکی در خصوص شیعیان سوریه یادآور شد: همه مردم سوریه برای ما مهم هستند. ما در سیاست خارجه تفکیک شیعه و سنی نمی‌کنیم.
ارسال به دوستان
وبگردی