۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۵۲۸۷۰۰
تاریخ انتشار: ۱۷:۲۷ - ۲۰-۱۲-۱۳۹۵
کد ۵۲۸۷۰۰
انتشار: ۱۷:۲۷ - ۲۰-۱۲-۱۳۹۵

صدا و سیما با پخش توفیقات بعد از برجام مشکل دارد

عصر اقتصاد: اقتصاد مقاومتی مقوله ای است که همچنان در موردش ایده هایی به گفتار تبدیل می شود و هر ازچندی در ارائه گزارش عملکرد نهادها و سازمان های حاکمیتی تحت عنوان رویکرد به ثمر نشسته همان نهادها و سازمان ها منتشر می شود تا شاید باز هم نمره ای ممتاز برایشان تلقی شود.

این مدل کلیشه شده ،کماکان در تمام یک سال گذشته توسط برخی از مدیران ارائه می شود ،بی آن که به دغدغه های حقیقی مقام معظم رهبری در این خصوص اندیشیده شده باشد.اما در عین حال دوایر و نهاد هایی هم هستند که در این خصوص دست به حرکت های درست و اصولی زده اند و تلاش کرده اند بر پایه آنچه اقتصاد مقاومتی و مولفه های آن ایجاب می کند، عمل کنند.از میان این نهادها می توان به مجموعه وزارت نفت اشاره کرد که در حوزه منویات رهبر معظم انقلاب بدون هیاهو و فضا سازی از همه ظرفیت های ممکن خود استفاده کرده است و در همین یکسالی که رو به پایان می رود به موفقیت های بسیاری دست یافته است.

بر این اساس اگر به پروژه ها و طرح هایی که وزارت نفت در 4 زیر مجموعه اصلی خود یعنی شرکت ملی نفت ، شرکت ملی صنایع پتروشیمی،شرکت ملی گاز و شرکت ملی پالایش و پخش ، دقت کنیم خواهیم دید به مرحله اجرا رساندن آنها در بازه ای کوتاه از زمان ،مصداق واقعی لحاظ کردن مولفه های اقتصاد مقاومتی خواهد بود.به ویژه وقتی  پای موضوعی مانند برجام هم به میان می آید حالا دیگر همگان همه نگاه خود را به همان عملکرد مثبت وزارت نفت معطوف می کنند و به راستی که نخستین مجموعه دولتی که در حوزه اقتصاد مقاومتی تاکنون نمرات مقبولی کسب کرده همین وزارتخانه خواهد بود.اما متاسفانه سبقه های سیاسی و عملکرد جناحی برخی افراد با تکیه بر یک امپراطوری رسانه ای در یکسال گذشته تلاش کرده است تنیدگی موفقیت های محورهای اجرایی اقتصاد مقاومتی و برجام را به بهانه مخالفت با دولت تا جایی که می تواند کم رنگ کند.در این میان وزارت نفت که از همه بهتر عمل کرده از همه کمتر جلوی چشم دوربین ها و میکروفون های خبری آمده است.

برجام ادامه پیدا می کند

موضوعی که عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه نیز به آن اشاره کرده و  ضمن قدردانی از عملکرد وزارت نفت در شرایط پسابرجام در مورد سیاست‌های ترامپ در مورد ادامه برجام، گفته است : نشانه‌ها حاکی از این است که برجام ادامه پیدا می‌کند و در حال حاضر اجماع بین‌المللی به نفع برجام و علیه ترامپ است.

روز گذشته درپنجمین روز ادامه  کنفرانس ملی اقتصاد مقاومتی وبرجام کارگروه های انرژی و اقتصاد به بررسی دستاوردهای برجام و فرصت های پیش رو در افق اقتصاد مقاومتی پرداختند.

عراقچی در این کنفرانس گفت:در فضای برجام یکی از حوزه‌هایی که خستگی ما را درآورد نفت و گاز بود. کاری که برجام باید انجام می‌داد این بود که موانع را از سر راه اقتصاد ایران بردارد و درهمه حوزه‌هایی که برجام قرار بود مانعی بردارد، موانع برداشته شد.

وی با بیان این‌که موانع غیربرجامی زیاد است، اظهار کرد: برجام وظیفه خود را انجام داده و اکنون همه چیز بستگی به تلاش وزارتخانه‌ها دارد. من اینجا شهادت می‌دهم یکی از بهترین وزارتخانه‌هایی که از فرصت برجام بهترین استفاده را کرد و توانست خود را به شرایط قبل از تحریم‌ها بازگرداند وزارت نفت بود که من همین‌جا از وزیر نفت و بقیه همکاران در این وزارتخانه تشکر می‌کنم.

معاون امور حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه ادامه داد: این موضوع شاهکار است که در عرض یک سال هم میزان تولید افزایش پیدا کند و هم میزان صادرات. در شرایط تحریم همه مشتریان نفتی ایران رفته بودند و با کشورهای تولیدکننده دیگری قرارداد بسته بودند. وزارت نفت توانست در فضای بعد از برجام این مشتریان را احیا و مشتریان جدیدی پیدا کند.

وی در ادامه با اشاره به سیاست‌های ترامپ در مورد ایران، تصریح کرد: موضع رسمی آمریکا این است که در حال ارزیابی برجام هستند. این ارزیابی بیشتر تا آخر اردیبهشت‌ماه نمی‌تواند طول بکشد و باید 19 می برجام تعیین تکلیف شود تا آن زمان مشخص می‌شود سیاست دولت جدید آمریکا چیست. نشانه‌ها از این است که برجام ادامه پیدا می‌کند. در حال حاضر اجماع بین‌المللی به نفع برجام و علیه ترامپ است و تصور این است که چاره‌ای به جز تمدید برجام نیست مگر سیاست‌ها طوری باشد که خودمان بخواهیم از برجام خارج شویم.

در این کنفرانس برخی از معاونان وزیر نفت شرکت کردند و برخی که نتوانستند در این گردهمایی حاضر شوند نمایندگان خود را برای ارائه و معرفی گزارش عملکرد خود در پنل مربوط به این حوزه  شرکت دادند.

تبدیل تفاهمنامه ها به قرارداد در خرداد ماه

امیرحسین زمانی نیا در خصوص تفاهمنامه هایی که قرار است به قراردادهای قطعی با شرکت های معظم نفتی جهان تبدیل شود گفت:تا این زمان حدود 25 تفاهمنامه با این شرکت ها به امضا رسیده است  که از خرداد ماه سال آینده به قرارداد تبدیل خواهد شد.

وی افزود:فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پیش از این اعلام کرده است که در حوزه نفت و گاز مشکلی برای ایران وجود نخواهد داشت چرا که دولت آمریکا مجبور است به تعهدات خود عمل کند.

زمانی نیا در خصوص مقدار صادرات نفت و گاز ایران در بعد از برجام نیز گفت: میزان صادرات نفت و میعانات گازی به بیش از 2 میلیون و 630 هزار بشکه در روز افزایش می یابد.

وی  باتاکید بر  اینکه در فضای ایجاد شده پس از برجام، صادرات نفت ایران 2 برابر شد گفت: درآمد حاصل از صادرات نفت و میعانات گازی در سال 95 حدود 34 میلیارد دلار بوده است.

زمانی نیا اضافه کرد: ارزش تفاهمنامه های امضا شده که مذاکرات مربوط به آنها جریان دارد در صورت تبدیل به قرارداد، 80 تا 85 میلیارد دلار خواهد بود.

این مقام مسئول در مورد خبرهایی که در خصوص شرکت توتال و تردیدش برای حضور در ایران شنیده شده است نیز گفت:ما شرایط آنها را درک می کنیم و باید بدانیم که توتال قرار است در ایران تا 5 میلیارد دلار سرمایه گذاری کند و این در حالی است که در همین ماه های اخیر این شرکت در ایران حدود 20 میلیون دلار هزینه متقبل شده است و در حال حاضر نیز در حال آماده سازی پروژه های خود است.

وی تاکید کرد: ایران بر اساس اقتصاد مقاومتی به دنبال ارزش افزوده از طریق این مذاکرات و مراودات است و گروگان هیچ کشوری به شمار نمی رود.

زمانی نیا درباره صادرات گاز به عراق گفت: ارزش صادرات گاز ایران به عراق سالانه 1.4 میلیارد دلار خواهد بود.

وی در پاسخ به پرسش خبرنگار ما که چه دلیلی برای تاکید شما در تعهد بر حضور شرکت های خارجی در ایران وجود دارد ، گفت:ما با آنها مذاکره کرده ایم که نتایج بسیار مطلوبی هم داشته و باید بدانیم که گفته هایی از این دست یک موضوع طبیعی در بازار کار اقتصادی و شرکت های بین المللی است چرا که روابط شرکت ها و کشورها مانند کاسه گیلاس نیست که به راحتی در آنها دست ببرید و برای خود بردارید و طبعا این ملاحظات همیشه هست و خواهد بود.

گزارش عصر اقتصاد حاکی است،  حمید رضا عراقی معاون وزیر نفت در امور گاز نیز در این کنفرانس اظهار داشت: در زمان تحریم ناچار بودیم محصولات تولیدی خود را ارزانتر بفروشیم و تجهیزات مورد نیاز را گرانتر از قیمت های جهانی وارد کنیم اما پس از اجرای برجام شرایط تغییر کرد و حتی اکنون حق دلالی برای انتقال پول نیز پرداخت نمی کنیم.

برجام نبود صادرات نفت هم نبود

عراقی با تشریح دستاوردهای برجام افزود: در دوران تحریم کشتی ها به علت تحریم و مشکلات بیمه ای امکان ورود به بنادر کشور را نداشتند و بنابراین هزینه صادرات بالا می رفت.

وی به نقش برجام در افزایش تولید گاز کشور اشاره کرد و ادامه داد: اکنون تولید گاز ما در پارس جنوبی به قطر نزدیک شده که امکان دارد تا پایان امسال از تولید قطر نیز فراتر برود.

وی با بیان اینکه اگر برجام نبود میزان تولید نفت کاهش قابل توجهی می یافت، بیان داشت: سوال این است که اگر میزان صادرات نفت کاهش می یافت آیا نرخ ارز به همین میزان فعلی بود یا بسیار بالاتر می رفت؟

مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران تاکید کرد: به علت افزایش صادرات نفت پس از اجرای برجام و افزایش درآمدها، نرخ ارز تثبیت شد و بدین ترتیب امکان اجرای طرح ها در شرایط با ثبات فراهم شد.

وی در ادامه از آغاز صادرات گاز به بصره عراق از سال آینده خبر داد.

عراقی درباره ماجرای قطع گاز ترکمنستان به ایران گفت: در آن موضوع، بسیار مقتدرانه عمل کردیم زیرا تولید گاز ما به اندازه ای رسیده بود که توانستیم از موضع قدرت صحبت کنیم.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه کشوری که استقلال داشته باشد، می تواند در مقابل باج خواهی و زورگویی بایستد، اضافه کرد: آنها تحویل گاز به ما را قطع کردند اما اتفاقی نیفتاد.

وی ادامه داد: البته بر اساس اصل حسن همجواری سوآپ (معاوضه) گاز این کشور را ادامه داده ایم.

صدا و سیما دست آوردهای برجام را نشان نمی دهد

بنا به این گزارش عباس کاظمی مدیر عامل شرکت های پالایش و پخش فرآورده های نفتی نیز در این کنفرانس بیان کرد: پالایشگاه های کشور براساس  طرح های سال 1344 است و قاعدتا باید برای به روز سازی انها باید کار زیادی صورت می گرفت و این کار از اوایل دهه 80 شروع شد که البته تحریم ها مانع ادامه این روند و سرمایه گذاری شرکت های خارجی در این راستا  شد و تنها بعد از برجام بود که این باز سازی ها اغاز شد و اگر برجام نبود این اتفاق نمی افتاد.

معاون وزیر نفت همچنین  گفت: اصلاح 9 پالایشگاه کشور نیازمند 14 میلیارد دلار سرمایه گذاری است که مصرف مازوت در پالایشگاه ها را از 26 درصد فعلی به هفت درصد کاهش خواهد داد.

وی در عین حال  از سرمایه گذاری خارجی سه میلیارد دلاری در پالایشگاه آبادان در دو هفته گذشته خبر داد که با اجرایی شدن آن مصرف مازوت این پالایشگاه از 40 به 20 درصد کاهش خواهد یافت.

کاظمی اظهار داشت: امسال بطور متوسط روزانه 450 هزار بشکه فرآورده های نفتی صادر شد؛ این در حالی بود که در سه ماهه تابستان این آمار بطور متوسط روزانه 600 هزار بشکه بود و در دو ماهه زمستان امسال به روزانه 350 تا 400 هزار بشکه رسید.

معاون وزیر نفت پیش بینی کرد: سال آینده روزانه بیش از 600 هزار بشکه فرآورده های نفتی صادر شود که به میزان 35 درصد تولید پالایشگاه های کشور است.

وی اضافه کرد: اکنون همه اسکله های کشور شاهد حضور کشتی های خارجی است که منتظر بارگیری هستند و در صورت محقق نشدن برجام عملی نمی شد.

کاظمی یادآور شد: پیش از برجام ناچار به انتقال پول به حساب های متعدد و با ریسک های گوناگون بودیم، اما اجازه ندادیم حتی یک پمپ بنزین بدون بنزین بماند، یک نیروگاه دچار قطعی شود یا افت فشار گاز را شاهد باشیم.

وی بیان داشت: همه تجهیزات پالایشگاه خلیج فارس از آلمان ،مهرماه امسال تامین شد که با سرعت سه واحد بهینه سازی آن در دست راه اندازی است.

این مقام مسئول تصریح کرد: افتتاح فاز 2 این پالایشگاه در نیمه دوم سال آینده ایران به صادرکننده بنزین تبدیل می شود که از آثار برجام بوده و تامین کننده امنیت انرژی در کشور است.

وی گفت: اینک نیمی از بنزین کشور دارای استاندارد یورو 4 است و توسعه گاز در شهرهای ایران آثار زیست محیطی خوبی به دنبال داشته است.

کاظمی همچنین با انتقاد شدید از عملکرد صدا و سیما در خصوص پوشش  خبری و رسانه ای موفقیت های پس از برجام  گفت:پالایش و پخش در سال گذشته فقط 10 هزار میلیارد تومان مالیات پرداخت کرده است که بیش از دو برابر بودجه صدا و سیماست اما این سازمان با در اختیار داشت 50 کانال تلویزیونی و 80 کانال رادیویی خبر واژگون شدن یک اتوبوس در هند را دهها بار اعلام می کند اما در عوض خبرهای مربوط به شرکت ملی پالایش و پخش را پوشش نمی دهد و گویا با پخش مشکل دارد.

وی افزود: مجموعه پالایش و پخش چندی پیش 3 میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی  برای کشور ایجاد کرد اما صدا و سیما به آن وقعی ننهاد.

13 طرح  پتروشیمی در راستای اقتصاد مقاومتی

این گزارش حاکی است فرناز علوی مدیر برنامه ریزی و توسعه شرکت ملی صنایع پتروشیمی که  از طرف مرضیه شاهدایی مدیر عامل این شرکت در کنفرانس حاضر شده بود در پنل مذکور ضمن ارائه گزارشی از 13 طرح مربوط به اقتصاد مقاومتی در حوزه پتروشیمی گفت:صنعت پتروشیمی در اقتصاد جامعه و بالطبع در اقتصاد مقاومتی تاثیرات شایانی داشته است و در راستای منویات مقام معظم رهبری با چند محور مانند  موضوعاتی همچون تحقیقات کاربردی در مراکز تحقیقاتی ، استفاده از ظرفیت های بهینه ، مزیت های نسبی  وتبدیل آنها به عرصه های رقابتی و همچنین زنجیره ارزش را مد نظر قرار داده است تا با این رویکرد در حوزه اقتصاد مقاومتی وظایف خود را به درستی به انجام برساند.

وی در خصوص 13 طرح پتروشیمی در حوزه اقتصادمقاومتی گفت: از این 13 طرح 5 طرح مورد بهره برداری کامل قرار گرفته است و 4 طرح نیز راه اندازی شده و آماده افتتاح است و در عین حال 3 طرح تولیدی دیگر در مراحل پیش راه اندازی و راه اندازی قرار دارد .وی همچنین  ارزش صادرات محصولات پتروشیمی را 14 میلیارد دلار اعلام کرد.

ارسال به دوستان
وبگردی