۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۴
کد خبر ۵۵۷۳۵۵
تاریخ انتشار: ۱۴:۳۳ - ۰۸-۰۶-۱۳۹۶
کد ۵۵۷۳۵۵
انتشار: ۱۴:۳۳ - ۰۸-۰۶-۱۳۹۶

ترامپ پرخاشگر، «کیم» ماجراجو

اکبر قاسمی/ سفیر پیشین در اوکراین و مصر - شرق

همچنان ترامپ پرخاشگر با مانورهای موشکی و نظامی در محیط ناآرام شبه‌جزیره کره و دریای ژاپن در چنگ‌اندازی و تمرین زورآزمایی به ‌سر می‌برد. کره‌شمالی روند قدرت‌نمایی را با همان آهنگ گذشته و با تغییر تاکتیک از هدف قراردادن محیط فرامنطقه‌ای (یعنی پایگاه آمریکا در گوام) به محیط منطقه‌ای با پرتاب سه موشک کوتاه به سواحل شرق شبه‌جزیره در هفته قبل و در نقاطی که کره‌جنوبی و آمریکا در حال مانور مشترک با حضور دانفورد، رئیس ستاد مشترک آمریکا، بود و امروز صبح با پرتاب موشک بالستیک و عبور در ارتفاع ٥٥٠کیلومتری در فضای ژاپن، خواب را از دیدگان مردم کره‌جنوبی و ژاپنی‌ها گرفته و فضای ارعاب را جدی‌تر کرده است. 

چینی‌ها که نقشی کلیدی در کنترل بحران دارند، با دو موضع دوگانه و متفاوت، همچنان راهبرد تعامل خود با چالش کره‌شمالی را تعقیب می‌کنند؛ از یک‌سو در یک نوع موضع هماهنگ با فضای اجماع در ارتباط با پنج عضو دائم شورای امنیت پیرامون خط تحریم، با هدف کاهش تجارت مواد معدنی کره‌شمالی با آمریکا همراهی را به نمایش می‌گذارند و از سوی دیگر، درباره جو تشدید اقدامات نظامی آمریکا در سطح منطقه، با لحنی مدافعانه از کره‌شمالی، روند تحولات را دنبال می‌کنند. روس‌ها نیز به‌عنوان بازیگری فعال در این حوزه، سعی در اعمال رویکرد فعال با پرواز هواپیمای حامل بمب‌های اتمی خود در فضای دو کره، درصدد نمایشی از حضور فعال در این محیط پرتنش برای تحقق اهداف روابط بین‌المللی خود است. 

- در این میان، مؤلفه مهم در این ظرف زمانی که موجب تغییر موازنه در رویکرهای جدید کره‌شمالی شده است، موضوع کسب ظرفیت و توانایی برخورداری از موشک‌های با برد بالستیکی است که نشانگر به‌دست‌آوردن موتور موشک‌های اوکراینی از نوع پ -دی ٢٥٠ است که در کارخانه یوژماش اوکراین تولید می‌شود و روزنامه نیویورک‌تایمز آن را افشا کرده است. درباره نحوه کسب این موتورها، اطلاعات مختلفی در منابع خبری اوکراین و روسیه منتشر شده است که احتمال دستیابی از طریق بازار قاچاق یا از طریق موتورهای فروخته‌شده سابق به روسیه به‌عنوان تفسیر نهایی ارزیابی شده است. 

– در آخرین مواضع ثبت‌شده بین بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای، چنین به نظر می‌رسد که ترامپ در چارچوب رویکرد مدیریت گروه نظامیان (کلی، ماتیس و مستر) که زمام امور مدیریت واقعی کاخ سفید را بر عهده دارند، در حال بررسی چگونگی واکنش از طریق شورای امنیت و با توجه ویژه به مواضع چین و روسیه، در حال سبک‌و‌سنگین‌کردن امر بوده است ضمن اینکه دیگر خبری از مواضع آتشین چند هفته قبل ایشان که به‌عنوان خطاب اتمی در قبال کره‌شمالی تفسیر شد، نیست. 

- از همه قراین به دست می‌آید که پرونده پیچیده بحران کره‌شمالی، مسئله‌ای یک‌بُعدی و تک‌مجهولی نبوده که به تنهایی از طریق زورآزمایی و درشت‌گویی‌های ترامپ بتوان آن را حل کرد و به‌درستی زمینه و ریشه‌های بحران و مؤلفه‌های چندگانه متداخل، حکایت از چندبعدی و لزوم مشارکت همه بازیگران ذی‌ربط را در این بحران دارد و اجماع قابل فهم برای منافع تمام بازیگران، می‌تواند در کنترل صحیح بحران تأثیرگذار باشد. 
ارسال به دوستان
وبگردی