۳۰ فروردين ۱۴۰۳
به روز شده در: ۳۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۵۶۶۸۹۵
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۷ - ۲۶-۰۷-۱۳۹۶
کد ۵۶۶۸۹۵
انتشار: ۰۹:۰۷ - ۲۶-۰۷-۱۳۹۶

چرا بازار از حمله ترامپ به برجام در امان ماند؟

یک تحلیلگر مسائل اقتصادی می‌گوید که حمایت اروپا و قدرت‌های اقتصادی از ایران و برجام باعث شد تا بازارهای اقتصادی ما آرام باشند و دچار نوسان نشوند؛ ما نیز باید روابط اقتصادی خود را با کشورهای اروپایی گسترش دهیم و از این فرصت پیش‌آمده نهایت استفاده را بکنیم.

رویداد۲۴ نوشت: یک تحلیلگر مسائل اقتصادی می‌گوید که حمایت اروپا و قدرت‌های اقتصادی از ایران و برجام باعث شد تا بازارهای اقتصادی ما آرام باشند و دچار نوسان نشوند؛ ما نیز باید روابط اقتصادی خود را با کشورهای اروپایی گسترش دهیم و از این فرصت پیش‌آمده نهایت استفاده را بکنیم.

پس از نطق تندوتیز دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری آمریکا علیه ایران و برجام، همه چشم‌ها به بازارهای اقتصادی خیره بود تا شکی را که قرار بود به بازار اقتصادی ایران وارد شود را نظاره‌گر باشند.

ترامپ انتظار داشت پس از سخنرانی‌اش، اروپا و شرکای اقتصادی‌اش در تائید از سخنانش به‌صف شوند و علیه ایران و برجام ید واحده شوند اما این‌گونه نشد. ترامپ هنوز کاخ سفید را ترک نکرده بود که فدریکا موگرینی، مسئول سیاست‌گذاری اتحادیه اروپا پشت تریبون رفت و نگاه دنیا را از سمت ترامپ به‌سوی خود برگرداند. موگرینی با همان منطق و صراحت لهجه همیشگی، تمام‌قد از برجام و حمایت از آن دفاع کرد و سیاست‌های ترامپ را نیز موردانتقاد خود قرارداد.

دیری نگذشت که کشورهای اروپایی نیز به تبعیت از موگرینی و تعهدی که در قبال برجام و ایران داشتند، سخنرانی و بیانیه‌های خود را در حمایت از برجام و گسترش روابط اقتصادی با ایران منتشر کردند. «ترزا می» نخست‌وزیر انگلیس، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «امانوئل مکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه ساعتی پس از سخنرانی رئیس‌جمهوری آمریکا علیه ایران، در بیانیه‌ای مشترک حمایت، پایبندی و اجرای برجام از سوی همه طرف‌های مذاکره را اعلام کردند.

حمایت قدرت‌های اقتصادی دنیا از برجام و ایران، سبب شد تا بازارهای اقتصادی ایران پس از سخنان دونالد ترامپ، روزهای آرام و به‌دوراز تنشی را داشته باشند تا جایی حتی شاخص‌های بورس نیز روند مثبتی را تجربه کردند.

مهدی پازوکی، فعال و کارشناس مسائل اقتصادی، در گفت‌وگو با رویداد۲۴، با تأکید بر اینکه برجام یک سند بین‌المللی و چندجانبه است، گفت: برجام حاصل تلاش ایران، 5 کشور اروپایی و آمریکا است که نمی‌توان به‌راحتی آن را نادیده گرفت. دونالد ترامپ یک فرد تندرو همانند تندروهای کشور خودمان است؛ ترامپ حتی در جامعه آمریکا هم به‌عنوان نامحبوب‌ترین رئیس‌جمهور لقب گرفته است.

پازوکی بابیان اینکه برجام به نفع ایران است، خاطرنشان کرد: دیدیم که بعد از سخنرانی رئیس‌جمهور آمریکا علیه برجام، خانم فدریکا موگرینی مسئول سیاست‌گذاری اتحادیه اروپا، بلافاصله به ایراد سخنرانی پرداختند و شدیداً از ایران و برجام دفاع کردند و کسانی را که خواهان سست شدن برجام بودند را موردحمله قرارداد.

این تحلیلگر مسائل اقتصادی با اشاره به اینکه حمایت اروپا از برجام کاملاً به نفع ایران است، تصریح کرد: من معتقدم که اگر جمهوری اسلامی عاقل باشد، باید ارتباطش را به‌صورت تنگاتنگ با اتحادیه اروپا ادامه دهد زیرا این ارتباط کاملاً به نفع منافع ملی کشورمان است. علاوه بر این اعتقاددارم که ایران باید ارتباط تنگاتنگ اقتصادی با فرانسه و آلمان را در دستور کار خود قرار دهد، خصوصاً آلمان.

پازوکی ادامه داد: جامعه ما دید نسبتاً خوب و مثبتی به آلمان دارند. ما باید یاد بگیریم که سیاست برد-برد اقتصادی با کشور آلمان داشته باشیم. خانم آنگلا مرکل یکی از بهترین رهبران زن جهان است که علیرغم مخالفت تندروها در آلمان، ایشان از حقوق میلیون‌ها آواره جنگ سوریه استقبال و حمایت کرد.

وی افزود: به لحاظ اقتصادی هم‌اکنون آلمان اولین قدرت اقتصاد اروپا و چهارمین قدرت اقتصاد دنیا را در اختیار دارد؛ به همین منظور به نظر می‌رسد بهتر است که ایران مراودات اقتصادی با آلمان را در دستور کار خود داشته باشد.

این تحلیلگر اقتصادی بابیان اینکه ما هیچ‌گاه دوست و دشمن دائمی نخواهیم داشت، خاطرنشان کرد: آن چیزی که همواره باقی و دائمی خواهد ماند منافع ملی است. ما باید حمایت اروپا از خودمان را به فال نیک بگیریم و سیاستمان به‌قدری بخردانه‌تر با اروپا باشد، نه همچون محمود احمدی‌نژاد. یکی از دلایلی که تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی در سال‌های گذشته گسترش پیدا کرد، درواقع برخوردهای غیرعلمی و وحشیانه‌ای بود که احمدی‌نژاد با اروپا کرد و منجر به انزوای بیشتر کشورمان شد.

پازوکی بابیان اینکه یکی از دلایل آرام بودن فضای اقتصاد کشور پس از سخنان ترامپ، حمایت اروپا از ایران بود، گفت: اقتصاد ایران حداکثر 20 درصد مرتبط با برجام است؛ 80 درصد از آن به سیاست‌های بخردانه ما مرتبط می‌شود. ما باید فضای کسب‌وکار را در کشور مثبت کنیم. برای ایجاد فضای کسب‌وکار مثبت باید چند نکته را همچون شفافیت مالی،‌ رقابت‌های اقتصادی میان بنگاه‌ها و کنار رفتن انحصارها از اقتصاد را در دستور کار قرار دهیم؛ ما اگر بتوانیم این موارد را اجرایی کنیم روند رو به رشد و مثبتی را در آینده خواهیم داشت.

این تحلیلگر با اشاره به اینکه مواضع ایران در قبال سخنان اخیر ترامپ بسیار خوب بوده است،‌ تصریح کرد:‌ معتقدم که قوه قضاییه نقش بسیار مهمی در ایجاد فضای مناسب برای کسب‌وکار و سلامت بر اقتصاد دارد، زیرا دولت به‌تنهایی نمی‌تواند کاری از بیش ببرد؛‌ هر سه قوه باید همکاری‌های لازم برای ایجاد فضای کسب‌وکار مناسب را فراهم کنند.

پازوکی با تأکید بر اینکه قراردادهایی که ایران در دوران بسا برجام منعقد کرده است همچنان پابرجا می‌ماند و قطعاً انجام می‌شود،‌ گفت:‌ قراردادها همان‌طور که منعقدشده اجرایی خواهد شد مانند ایرباس و غیره. من اگر به‌جای رئیس‌جمهور بودم در اولین فرصت خانم مرکل را به ایران دعوت می‌کردم و یا هیئت‌های حسن نیت را برای گسترش روابط به آلمان می‌فرستادم.

وی افزود: ارتباط ما هرچه با آلمان و اتحادیه اروپا بیشتر شود می‌توانیم بازارهای بیشتری هم به دست بیاوریم. ایران از هر نظر از بسیاری از کشورهای آسیایی ازلحاظ سطح سواد و دانش در بالاتر است، ما باید از فرصت‌های به‌دست‌آمده نهایت استفاده را بکنیم.

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: من اگر به‌جای یکی از مقامات سیاسی جمهوری اسلامی باشم، سعی می‌کنم به خاطر وحدت ملی، افرادی که در حصر و ممنوعیت هستند را از این وضعیت خارج کنم. این کارها تأثیرات بسیار مثبتی بر اتحاد و وحدت ملی می‌گذارد و نشان می‌دهد که یک عقلانیتی در کشور وجود دارد.

پازوکی تاکید کرد: من یک اقتصاددان هستم و معتقدم چنین تصمیمات بخردانه‌ای فضا را تلطیف می‌کند و بهترین زمان ممکن برای وحدت ملی است؛ به‌طور مثال ممنوع السفر بودن آقای سید محمد خاتمی چه نفعی برای ایران دارد؟ اگر آقای خاتمی که مدت‌ها در آلمان حضورداشته و زبان آلمانی می‌داند، 8 سال رئیس‌جمهور بوده، معمار گفت‌وگوی تمدن‌ها بوده است بتواند به‌عنوان یک شخصیت بین‌المللی و سفیر حسن نیت لابی‌گری کند، چه ایرادی دارد؟ من به‌عنوان یک شهروند و علیرغم اینکه یک فرد سیاسی نیستم، از مقامات ارشد امنیت کشور درخواست می‌کنم که رفع حصر و ممنوعیت‌ها مرتفع شود زیرا به نفع منافع ملی کشور است.

برچسب ها: بازار ، ترامپ
ارسال به دوستان
وبگردی