۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۱۹:۰۳
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۶۶۸۸۱۵
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۶ - ۲۹-۰۲-۱۳۹۸
کد ۶۶۸۸۱۵
انتشار: ۱۲:۱۶ - ۲۹-۰۲-۱۳۹۸

رويكرد لبناني؛ تجربه يمني

حمله پهپادي 24 ارديبهشت يمن علاوه بر بازگشت موفقيت‌آميز 7 پهپاد و گذر بي‌دردسر از ميان سامانه‌هاي راداري- پدافندي تاد و پاتريوت سعودي، يك ويژگي بسيار مهم داشت: اين عمليات توسط پهپادهاي ديگر تصويربرداري و مستندسازي شد و همزمان با انتشار خبر حمله براي نخستين بار تصاوير هوايي از حمله منتشر شد. تصاويري كه آشكارا به وحشت سعودي‌ها و اماراتي‌ها دامن زد.
عصر ایران؛ روزنامه اعتماد در شماره امروز خود یادداشتی از "سيدصادق حسيني"، روزنامه نگار  منتشر کرد و نوشت: 

«رزمنده حزب‌الله، پرچم‌شان را در پايگاه اسراييل در جنوب لبنان به اهتزاز درآورد، سلام نظامي داد و فرياد زد:
 
‌الله‌اكبر! لبيك يا نصرالله!» پخش اين فيلم و عمليات‌هاي بعدي از تلويزيون المنار به ويژه فيلم عمليات طلوسه كه سربازان اسراييلي به اسارت درآمدند، مرحله جديدي از استراتژي نظامي حزب‌الله بود: مديريت افكار عمومي!

از ميانه دهه 1990 تا فرار ارتش اسراييل و آزادي جنوب لبنان در سال 2000 در بيشتر عمليات‌هاي حزب‌الله از جمله حداثا، طلوسة، بئر كلاب و... پخش فيلم عمليات‌ها علاوه بر تقويت روحيه مردم و رزمندگان لبناني در تضعيف روحيه سربازان اسراييلي و گسترش ترس و نااميدي در ميان جامعه اسراييل نقش موثري ايفا كرد.

مشهور است آن زمان سيدحسن نصرالله، دبيركل جوان حزب‌الله لبنان گفته بود:«عمليات بدون تصويربرداري و مستندسازي نبايد انجام شود. اين يكي از رموز برتري ما در جنگ عليه اشغالگران صهيونيست است.»

از ابتداي تجاوز سعودي به يمن در 6 فروردين 1394 با عنوان «توفان قاطعيت» يمني‌ها با بهره‌گيري از تجربه حزب‌الله به تصويربرداري گسترده عمليات‌ها و ضربات نظامي به كاروان ائتلاف سعودي پرداختند.
 
علاوه بر شبكه‌هاي مختلف تلويزيوني، در اينترنت و يوتيوب فيلم‌هاي متعددي از حملات و شبيخون‌هاي زميني و موشكي نيروهاي يمن عليه متجاوزين سعودي منتشر شده است. هر چند به دليل اينكه عمليات‌ها در خاك يمن يا خط مرزي انجام مي‌شد، چندان در ميان افكار عمومي ائتلاف سعودي و حاميانش برجسته نشد.

صبح 24 ارديبهشت 1398، 7 فروند پهپاد با ورود به عمق 1200 كيلومتري شبه جزيره عربستان به تاسيسات نفتي آرامكو، ايستگاه‌هاي انتقال نفت در الدوادمي و عفيف حمله كردند.
 
حمله‌اي موفق كه البته بي‌سابقه نبود؛ چراكه پيش‌تر آنها به تاسيسات نفتي در رياض و... هم حمله پهپادي كرده بودند و در يك ركوردزدني مسافت به تازگي بندر ينبُع در ساحل درياي سرخ را با موفقيت زير حمله پهبادي برده بودند.

اما حمله پهپادي 24 ارديبهشت يمن علاوه بر بازگشت موفقيت‌آميز 7 پهپاد و گذر بي‌دردسر از ميان سامانه‌هاي راداري- پدافندي تاد و پاتريوت سعودي، يك ويژگي بسيار مهم داشت:
 
اين عمليات توسط پهپادهاي ديگر تصويربرداري و مستندسازي شد و همزمان با انتشار خبر حمله براي نخستين بار تصاوير هوايي از حمله منتشر شد.

تصاويري كه آشكارا به وحشت سعودي‌ها و اماراتي‌ها دامن زد:«رويترز خسارت‌هاي وارده بر بورس عربستان پس از عمليات را 10 ميليارد دلار دانست كه موجب شد، عربستان سعودي نزديك به 2 درصد از ارزش كل بازار بورس جهاني مربوط به سهام شركت آرامكو را از دست بدهد كه اين ميزان حدود 520 ميليارد دلار است. CNBC نيز خسارت‌هاي بورس عربستان در دو روز بعد از حمله را 21 ميليارد دلار اعلام كرد.»

اگر در دهه 90 حزب‌الله لبنان با انتشار فيلم عمليات‌هاي خود از تلويزيون المنار توانست، جو رواني حاكم بر اسراييل را بر هم بزند و به روند آزادسازي جنوب لبنان و آزادي اسرا سرعت ببخشد؛ در عصر اينترنت، شبكه‌هاي اجتماعي و تلويزيون‌هاي ماهواره‌اي، سعودي نمي‌تواند با فيلترينگ و سانسور رسانه‌هاي جهاني، جلوي انتشار اخبار را بگيرد و روشن است، تداوم انتشار ويديويي حمله‌هاي پهپادي و موشكي رزمندگان يمني در داخل مرزهاي سعودي، پيامدهاي ويران‌كننده‌اي بر فرآيند سانسور اخبار در سعودي مي‌گذارد.

به نظر مي‌رسد، حمله 24 ارديبهشت 1398 نقطه عطفي است كه مي‌توان آن را نشانه‌اي از تغيير استراتژي يمني‌ها در تنوع عمليات هوايي و اثرگذاري بر افكار عمومي ائتلاف سعودي- اماراتي دانست. تغيير استراتژي كه با ترس و وحشت بازارهاي مالي و افكار عمومي سعودي و امارات و حاميان «توفان قاطعيت» همراه است.
ارسال به دوستان
وبگردی