۱۰ فروردين ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۰۱:۰۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۶۷۸۸۷۴
تعداد نظرات: ۲۶ نظر
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۳ - ۲۴-۰۴-۱۳۹۸
کد ۶۷۸۸۷۴
انتشار: ۱۲:۱۳ - ۲۴-۰۴-۱۳۹۸
حاشیه ای بر توییت ژاپن اسلامی
تعبیر «ژاپن اسلامی» نه ربطی به سخنان آقای روحانی دارد نه مرحوم هاشمی رفسنجانی. این تعبیر یا تشبیه را اول بار آقای «حداد عادل» و درآستانۀ مجلس هفتم به کار برد.

آقای آشنا! سُرنا را از سرِ گشاد آن ننوازیدعصر ایران؛ مهرداد خدیر- «فرمایشات دکتر روحانی چراغی است در تاریکی. ولی افسوس. همان طور که تئوری ژاپن اسلامیِ امیرکبیر ایران را به باد تمسخر گرفتند، این هم به همان روز دچار خواهد شد. / با هشتگ هاشمی زنده است.»


این توییت را آقای حسام‌الدین آشنا در استقبال از سخنان رییس جمهوری منتشر کرده است. آقای روحانی اما چه گفته بود؟

سخن رییس جمهوری این است: «باید مثل ژاپن بعد از جنگ جهانی روزی چند ساعت مجانی کار کنیم.»

دربارۀ این گفته و آن توییت چند نکته گفتنی است:

1. تعبیر «ژاپن اسلامی» نه ربطی به سخنان آقای روحانی دارد نه مرحوم هاشمی رفسنجانی. این تعبیر یا تشبیه را اول بار آقای «غلامعلی حداد عادل» و درآستانۀ مجلس هفتم به کار برد.

توییت آقای آشنا از حیث نادرستیِ اجزای آن، یادآور ضرب المثل مشهور است که «خَسَن و خُسین دختران مخاویه‌اند»؛ گزاره‌ای سراسر نادرست.

  در توییت ایشان هم با  خَسن و خُسین «ژاپن اسلامی و هاشمی رفسنجانی» رو به رو هستیم. چون مدل مورد نظر آقای هاشمی ژاپن نبود. مالزی و ماهاتیر محمد بود و در مقطعی چین و دنگ شیائو پینگ و هیچ وقت رؤیای ژاپن نداشت و چنان که گفته شد ژاپن اسلامی را آقای حداد عادل به کار برده بود.

2. آقای آشنا همین چندی پیش به مهم ترین حامیِ «زندۀ» روحانی طعنه زد و «تَکرار» را به سُخره گرفت و حالا سراغ حامیِ فقید رفته است. آن را باور کنیم یا این را؟

3. خوب است آقای روحانی بگویند اگر قرار باشد روزی چند ساعت مجانی کار کنیم اولا مخاطب ایشان چه کسانی هستند؟ ثانیا دقیقا چه کار کنیم که دستمزدش را نخواهیم؟ در بخش صنعت یا خدمات یا کشاورزی؟

آیا بهتر نیست به جای این سخنان بودجه های شبه فرهنگی را حداقل مادام که فروش نفت عادی نشده به اقلام ضروری مانند «کنجاله و ذرت» برای خوراک مرغ اختصاص دهند تا مشکلی پیش نیاید؟

مشکل کار کردن و نکردن مجانی نیست چون همین حالا هم با احتساب قیمت دلار به جز مدیران و رانت خواران بقیه در واقع روزی چند ساعت مجانی کار می کنند!

نویسنده مجانی کار کند تا حقوق ممیزان تأمین شود تا جلوی کتاب بعدی او را بگیرند؟ کشاورز مجانی کار کند تا بدنۀ حجیم بوروکراسی حقوق و مزایا دریافت کند یا همین بدنه از بخشی از حقوق خود صرف نظر کند؟ یا مجانی کار کنیم تا سالی 1800 میلیارد تومان بودجه به سازمانی بدهد که مجری محبوب مردم را کنار می گذارد و متفکران را دعوت نمی کند و شاعر و نویسنده را در غربت و انزوا نگه داشته است؟

4. هر چند بخش غالب وضعیت کنونی واقعا ناشی از بازگشت تحریم‌ها و رفتار دونالد ترامپ است اما مردم ایران چنین سختی هایی را در دوره دکتر مصدق و اوایل جنگ در دهۀ 60 هم تجربه کرده بودند. پس چرا در آن زمان دکتر مصدق یا امام یا نخست وزیر وقت نخواستند مجانی کار کنید؟ چون مردم احساس مشارکت می کردند. در دولت رجایی وزیر ماهی 7 هزار تومان می گرفت و کارشناس 6 هزار تومان و فاصله این قدر زیاد نبود.

مگر می توان از مردم خواست چند ساعت مجانی کار کنید ولی نظر مردم را دخالت ندهید؟ 

علی شریعتی می گوید: «تو چگونه زیستن را به من بیاموز. من چگونه مردن را خود خواهم آموخت». حسن روحانی هم می تواند از «انتخابات آزاد» دفاع کند یا اگر احساس می‌کند به کلمۀ «آزاد» حساسیت دارند و مناقشه برانگیز است بگوید «انتخابات رقابتی» تا مجلس حاصل از چنین انتخاباتی تصمیماتی بگیرد و هزینۀ این تصمیمات را ملت بپردازند و باید هم بپردازیم. یا همین حالا لایحه ببرد و تصویب کنند. این که دیگر اف ای تی اف نیست تا دو سال در مجمع گیر کند.

آری، تحریم است. می دانیم. بد، تحریمی هم هست. می دانیم. برجام به مشکل خورده. به بد مشکلی هم خورده، فروش و صادرات نفت پایین آمده و حیف که نمی توانم بنویسم چقدر و می دانیم که اصل درآمد ما از نفت است و بقیه درآمدها تکافوی این همه هزینه واقعی و ریخت و پاش را نمی کند. همه رامی دانیم. اما این هم نمی‌شود که آقای رییس جمهوری تنها به فکر سیاست خارجی باشد. مگر دکتر مصدق از بام تا شام تنها در فکر کارشکنی‌های انگلستان بود و کارهای دیگر را زمین گذاشته بود؟ کِی مصدق گفت مجانی کار کنید یا مثل ژاپن باشید؟ در حالی که دولت او معاصر دولت زاپن بعد جنگ هم بود. مصدق، اوراق قرضه منتشر کرد. طلب کار مجانی نکرد.  

5. ما کجا، ژاپن کجا؟ ما در جنگ های جهانی اول و دوم کجای بازی بودیم؟! در جنگ اول که کم مانده بود ایران تجزیه شود و اگر در روسیه و آلمان انقلاب نشده بود و عثمانی فرونپاشیده بود چه بسا ایران ما هم چند پاره شده بود. ژاپن در جنگ دوم جهانی متحد آلمان بود و به امریکا حمله کرد. ما هنوز هم صنعتی نشده ایم. این مقایسه ها دیگر چیست؟

چند سال در اوایل دهۀ 50 پول بادآوردۀ نفت نصیب مان شد و سطح رفاه بالا رفت و توانستیم مصنوعات مدرن و از جمله آنچه را که ژاپنی ها ساخته بودند وارد زندگی مان کنیم.

اقتصاد ما کشاورزی و خدماتی است و هیچ گاه صنعتی نشدیم. از این حیث مقایسه با ژاپن از بن نادرست است. با امارات مقایسه کنیم یا مالزی درست است اما ژاپن به گروه خونی ما نمی خورَد و اگر هم قبلا می خورد حالا نمی خورد!

مادام که احساس تبعیض وجود دارد، مادام که مردم درست یا نادرست باور دارند بودجه‌ها به عدالت توزیع نمی‌شود و برخی دستگاه‌ها بی دلیل پول می‌گیرند و به صرف این که سال‌های قبل می‌گرفته اند باز هم می‌گیرند، مادام که همۀ صداها در پارلمان نمایندگی ندارند، مادام که رییس جمهوری وعده‌های دیگر را فرونهاده و فکر و ذکر خود را متوجه سیاست خارجی کرده و «مادام‌»های دیگر دعوت به کار مجانی شکل مدرن‌تری از همان یک وعده غذا در روز است که دست‌مایۀ ریشخند گویندگان امروز شده بود.

انگیزۀ اصلی این نوشتار البته این است که آقای آشنا نشانی نادرست ندهد. چرا که هاشمی اوایل دهه 70 از «مانور تجمل» می‌گفت و بحث کار مجانی و ژاپن را پیش نکشید.

سُرنا بنوازیم اما نه از سرِ گشادِ آن.

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۲۶
در انتظار بررسی: ۸۳
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
10
163
دمت گرم سخن از دل ما گفتی
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
توصیه میکنم کتاب چرا ملت ها شکست می خورند رو بخونید . در ترکمنستان دانش آموزان - کارمندان و سربازان به اجبار باید پنبه جمع کنند . الان که نفت دچار مشکل شده وقت توجه به بخش های دیگه س
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
3
161
والله با احتساب قیمت دلار و تورم همین حالا هم ما داریم بطور کلی و 100 درصد مجانی کار میکنیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
کاملا موافقم ... با احتساب سه برابر شدن تورم نسبت به سالهای گذشته عملا حقوقها معادل 10 روز بیشتر نیست ...
ناشناس
United States of America
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
5
83
عالى
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
63
72
آقا جان چرا از بودجه های شبه فرهنگی !!!!!!!!!!!! کم کنیم. از 1200 هزار میلیارد شرکت های دولتی که بیش از 60 درصد بودجه را به خودش اختصاص داده و مجلس هم روش نظارت نداره کم کنیم. حتما میدونید که کل بودجه نظامی ما هم 2.4 درصد بودجه کل کشوره.
اگه دین ندارید لااقل مرد باشید و واقعیت را بنویسید.
ناشناس
United States of America
۱۳:۱۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
9
83
من هم با شما موافقم ایران با ژاپن تفاوت بسیار دارد ، مثلا در سیاست خارجی و نوع نگاهش به جهان خصوصا امریکا و اروپا و هم سیستم اقتصادی اش و نظام اموزشی و فرهنگ کار کردنشان ، بنابراین ما هزاران فرسنگ با ژاپن تفاوت داریم پس الگوی ژاپن اسلامی ببشتر به یک شوخی شبیه هستش !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
10
86
عالي عالي عالي،
مخصوصا" اين جمله "مگر می توان از مردم خواست مجانی کار کنید ولی نظر مردم را دخالت ندهید؟"
علی
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
18
89
آفرین به این قلم. آفرین به این حضور ذهن. آفرین به این آزادگی. آفرین که اگر هم حمایت می کردی وابسته نیستی.
omid
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
7
60
عااااالی بود
ممنون از شما و قلم شيواتون
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۳:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
2
115
ما مجانی کار کنیم تا ژن قشنگ ها بیشتر حال کنند و به مشکل بر نخورند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
0
59
روزی چند ساعت اضافه کار کردن پیشکش. من در یک موسسه پزوهشی کار می کنم. تقریبا از ابتدای اسفند به خاطر نزدیک شدن به پایان سال تق و لق بودیم بعد تعطیلات نوروز شد و تا حدود 20 فروردین تعطیل بودیم. بعد اریبهشت ماه رمضون شد و با تغییر ساعت کاری دوباره تق و لق شدیم بعد هیات رئیسه به بهانه گرمای هوا و صرفه جویی انرژی ساعت کاری را کاهش داد و تق و لق هستیم مرداد هم کلا تعطیلات تابستانی اینجاست و کاملا تعطیل هستیم یعنی با احتساب اسفند حدود 6 است ما کار جدی نمی کنیم
ناشناس
United States of America
۱۴:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
0
13
کاش فقط پنج درصد خودروسازی ما شبیه خودروسازان ژاپنی بود ، اونوقت ژاپن اسلامی پیشکش !
علی
Sweden
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
4
54
احسنت به این قلم
بسیار زیبا نوشته اید
ولی افسوس که گوشی برای شنیدن این حرف مردم نمانده
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
7
46
اقای خدیر.احسنت.بعدازمدتها که ازشمادلسردشده بودیم .دوباره شدین خدیرقدیم.البته میدونم کنارگودنشستن راحته.ولی ما هم ازشما توقعاتی داریم .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
2
8
با سلام چقدر عالی نوشتید همه متنهاتون بسیار زیبا و خواندنی است
حافظ
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۰۵ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
0
9
شما برای من کار پیدا کنید نامردم اگر نصف روز مجانی کار نکنم.
این خط اینم نشون.
شما عزیزان هم شاهد باشید.
زهرا
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
0
6
کار کجا هست تا مجانی کار کنیم
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۴
0
10
من بعضی وقتا میرم بالاشهر تهران (فقط در خیابانها ی بالاشهرمیگردم ) با دیدن امکانات و تجملات و خیابان و ساختمانها و فروشگاهها همه مشکلاتم را حداقل آن چند ساعت فراموش می کنم
حالا آن مسئولی که مثلا در نیاوران خانه دارد ، (ایران که هیچ )(اصلا می داند دیگر نقاط شهر تهران چه بر سر مردم دارد میاید
از قدیم گفتن سواره از پیاده خبر ندارد و سیر از گرسنه
ناشناس
United States of America
۰۲:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
2
7
عالی بود دست مریزاد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
0
9
هر وقت مسوولین ما هم مثل مسوولین ژاپنی برای مردم کار کردن بیان انتظار داشته باشن مردم هم ژاپنی کار کنن...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۰۴ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
0
8
مشکل اساسی این مملکت دانش مدیران وتوانایی آنهاست ، این امر درتمامی سطوح دیده می شود . اکثر مدیران دانش لازم پستی را که اشغال کرده اند را ندارند بنابراین تصمیماتی راکه می گیرند نادرست بوده وضربه های سنگینی بر پیکره مملکت وارد می نمایند .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۹:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
1
4
خیلی خوب بود خیلی. لذت بردم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۱:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
15
3
اولویت "کنجاله و ذرت" بر بودجه های فرهنگی
این است عصاره تفکر اصلاح طلبان غربزده
عصر ایران منظور از بودجه های فرهنگی بودجه دستگاه های غیر مولد است که زیر عنوان فرهنگی فعالیت می کنند و تولید مستقل هم ندارند.
سپاس
Iran (Islamic Republic of)
۱۲:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
4
7
انقدر عالی نوشتی که برای مجبور شدم برای تشکر ازتون برای اولین بار بیام نظر بدم
ممنون از قلم زیباتون ک حرف مردم رو زدین
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۴/۲۵
12
3
شماهم دروغ میگید!!! من یک مطلب ساده گذاشتم ونوشتم این مطلب ژاپن اسلامی مربوط به حدادعادل نیست و....شما آن را درکامنت ها نگذاشتید !!!! پس به دیگران ایراد نگیرید
عصر ایران انتشار یا عدم انتشار یک کامنت به معنی دروغ گویی نیست.
تمام اقداماتی که قبل سفر با خودرو شخصی باید انجام دهید واکنش یک روحانی به دعوت از "کاظم صدیقی" برای سخنرانی در مراسم شب قدر دانشگاه امام صادق (ع): دهن‌کجی به مردم عاقبت خوشی ندارد! انتخابات آمریکا و یک بازی خراب کن جدی به نام "رابرت کِنِدی" و معاونش خانم شاناهان! (+عکس) امام جمعه سابق لواسان: ساخت مسجد کار شهرداری نیست؛ شهرداری به وظایف اصلی خود بپردازد که درباره آن‌ها به غایت کم کاری می‌کند قتل ۲ نفر در آرامستان یاسوج/ دادستان: علت درگیری اختلاف شخصی دو خانواده بود حمله موشکی حزب الله لبنان به مواضع نظامیان اسرائیل پارک قیطریه و مساجد اطراف (نقشه) آمریکا : به روسیه در رابطه با احتمال وقوع حمله تروریستی هشدار داده بودیم واکنش عجیب دختران بعد از دیدن شهاب حسینی (فیلم) کاظم صدیقی سخنران مراسم شب قدر دانشگاه امام صادق خواهد بود زاکانی مشکلات تهران را حل کرد و فقط مانده مسجدسازی در پارک ها / اگر در بوستان قیطریه فضای خالی دارید درخت بکارید سختگوی وزارت بهداشت : علت مرگ دکتر بخشی هنوز مشخص نیست یک شرکت در لرستان محکوم به استرداد ۵۷۲ هزار یورو شد کرمانشاه/ سقوط ۴ کولبر در محور مرزی پاوه توصیه‌های تغذیه‌ای برای کودکان در معرض اضافه وزن و چاقی
وبگردی