۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۲:۳۰
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۶۸۳۸۶۲
تعداد نظرات: ۹ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴:۲۷ - ۲۰-۰۵-۱۳۹۸
کد ۶۸۳۸۶۲
انتشار: ۱۴:۲۷ - ۲۰-۰۵-۱۳۹۸

ما و کشمیر؛ تأملی بر ضلع ایدئولوژی گرایی در سیاست خارجی

اگر در سیاست خارجی کاملا ایدئولوژی گرا بودیم صریح و روشن جانب مسلمانان کشمیر را می گرفتیم و کاری به هند نداشتیم...

عصر ایران؛ مهرداد خدیر- اقدام دولت هند در لغو خودمختاری منطقه مسلمان نشین «کشمیر» موجب بروز تنش و نگرانی هایی شده است.

جامو و کشمیر موضوع مورد مناقشۀ هند و پاکستان در دهه های گذشته بوده و گاه این تنش به جنگ انجامیده و همواره سبب شده روابط دو کشور ملتهب باشد.

                                                   دره رؤیایی در کشمیر

ما و کشمیر؛ تأملی بر ضلع ایدیولوژی گرایی در سیاست خارجی

اصل 370 قانون اساسی هند به کشمیر نوعی خودمختاری داده تا هم از سودای جداسری بیفتند و هم بهانه ای برای تنش نباشد. هر چند برخی معتقدند دولت هند به کشمیری ها امتیازاتی داده بود و خودمختاری به مفهوم مصطلح به حساب نمی آمد.

با این حال همین را هم «نارندرا موندی» نخست وزیر کنونی هند و رهبر حزب ملی گرای هندوی «بهاراتیا جاناتا» یا «بی جی پی» بر نتافته و برچیده و به سوی مسیری گام بر می دارد که فضا را در هند بر غیر هندوها تنگ می کند. در این نگاه هند تنها از آن «هندوها» و «هندوستان» است و جایی برای مسلمانان نیست.

در این گفتار اما نمی خواهم به این مناقشه تاریخی بپردازم که از زوایای مختلف قابل بررسی است و در مطالب دیگر اشاره خواهد شد.

انگیزه این نوشتار بحثی دیگر و معطوف به داخل است.

در تمام سال های گذشته همواره از زبان منتقدان شنیده ایم که سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بر سه پایه استوار است: ایدیولوژی گرایی، آمریکا ستیزی و فلسطین محوری.

هیچ اتفاقی اما پایۀ «فلسطین محوری» را سُست نکرده و ایران هیچ گاه پشت فلسطین را خالی نکرده و به مذهب فلسطینی ها کار نداشته است. چندان که حماس ( حرکت مقاومت اسلامی) و جهاد اسلامی شیعه مذهب نیستند.

آمریکا ستیزی نیز رنگ نباخته ودر اکثر قریب به اتفاق موارد موضع ما عکس مواضع آمریکا بوده است و تنها در موارد معدودی مانند صدام حسین و طالبان، ایران عکس مواضع آمریکا را اتخاذ نکرده است.

نکته جالب اما «ایدیولوژی گرایی» است. چرا که بر پایه «ایدیولوژی گرایی» در مناقشات خارجی باید ببینیم کدام طرف مسلمان است و کدام طرف غیر مسلمان و طبعا جانب مسلمانان را بگیریم. اما در عمل منفعت بینی و مصلحت سنجی می چربد.

کما این که در ماجرای چچن به صرف این که آنان مسلمان اند هواداری نمی کنیم و علیه روسیه موضع نمی گیریم. یا در بحران قره باغ میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر اساس ایدیولوژی گرایی، ایران باید جانب مسلمانان را می گرفت نه ارمنی های غیر مسلمان را اما در عمل به ارمنستان نزدیک تریم تا جمهوری آذربایجان. هر چند رابطه خوبی با این کشور هم داریم.

حالا داستان کشمیر است. اگر ایدیولوژی گرایی می چربید ایران باید سفت و محکم طرف کشمیر می ایستاد که به لحاظ فرهنگی و زبانی هم اشتراکاتی داریم.

در خبرها اما می شنویم مقامات ایران طرفین را به خویشتن داری دعوت می کنند و مقامات ایران با هر دو طرف در تماس هستند.

بر این اساس می توان گفت سیاست خارجی ایران کاملا ایدیولوژی گرا نیست چرا که اگر چنین بود در مناقشه چچنی ها با روس ها جانب چچنی ها را می گرفت و در ماجرای قره باغ این قدر به ارمنستان نزدیک نبودیم و در بحث کشمیر هم تنها به دین و مذهب مردمان ساکن شمال غربی هند توجه داشتیم که غالبا مسلمان اند نه به روابط مان با هند و منافع مان خاصه در این وضعیت تحریمی.

هر چند دلیل دیگری هم درباره احتیاط ایران در قبال ماجرای کشمیر وجود دارد و آن همانا بحث «خودمختاری» است که باز مجال دیگری می طلبد.

برچسب ها: کشمیر ، مهرداد خدیر
ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۹
در انتظار بررسی: ۱۷۲
غیر قابل انتشار: ۳۴
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
27
338
مسلمانان اویغور در سین کیانگ چین هم از همین مقوله هستند که دارای پیوندهای تاریخی و فرهنگی جدای دین مشترک با کشور ما دارند ولی در قبال بدرفتاریهای دولت چین با آنها موضع سکوت را در پیش گرفته ایم!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
47
173
بله دقيقن وظيفه ايران بود از مردم كشمير حمايت و پشتياني كنه چرا به فلسطين و سوريه يمن و عراق كرديم
سجاد
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
19
251
برای اولین بار متن رو تو یک رسانه رسمی می بینم که به نظر من کاملا درسته به غیر از فلسطین و لبنان مسلمانان هیچ کشوری برای ما اهمیت ندارند مثل قره باغ مسلمانان چین و روسیه و هندوستان
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
14
202
اگر در فلسطين هم بحث غصب زمين است بايد جانب تَبّت را مي گرفتيم که چيني ها آن را به زور گرفتند.
همچنين ایغورها که مسلمان هستند و در کشور چين و توسط دولت کومونيست چين بلاهايي سر آنها مي آيد که نگو.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۳۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
95
107
چه ربطی داره . ایران باید منافع ملی در نظر بگیره و این مهمه مثل همه کشورها
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
10
152
چین رو نگفتی.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
9
178
ماجرای مسلمانان چین و اینهمه ظلمی که بهشون میشه رو جا انداختید، باز به کشمیر و چچن و... یه نیم نگاهی هست به اونا که کلا هیچ نگاهی نداریم!
حمید
Iran (Islamic Republic of)
۱۶:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
19
143
آفرین به نویسنده که بسیاردقیق وشیوا ودرست بیان کردن.فعلا همه چی رومنفعت وسیاسی شده .حتی جان ودین آدما
خويي
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
15
98
وما دنبال مصلحت
گنج داریوش سوم هخامنشی؛ گنجینه ای عظیم که هنوز پیدا نشده است نگاهی به شادترین کشورهای جهان از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۴ (+ اینفوگرافی) هوش اجتماعی مدیران چیست؟! لاغری در یک هفته ؛ نکات مهم برای کاهش وزن در یک هفته خودروهای مشهور با فروش غافلگیرکننده، از بیتل تا ماتیز و پژو 206 (+عکس) رگبار شدید باران از فردا شروع می شود اطلاعیه مرزبانی درباره مشکل پیش آمده برای ۶ مرزبان در مرز افغانستان کاخ سفید: هنوز در خصوص دیدار بایدن و اردوغان برنامه‌ریزی نشده است انگلیس درصدد راه اندازی گنبد آهنین روسیه: هر سلاح اتمی‌ای وارد لهستان شود، آن را هدف مشروع تلقی می کنیم تسلیت سید محمد خاتمی به سید حسین خمینی در پی درگذشت همسر شهید آیت‌الله سیدمصطفی خمینی دیدار مردم جنوب غرب تهران با رییسی (عکس) استعفای دیپلمات آمریکایی در اعتراض به جنگ غزه رئیسی: عملیات وعده صادق برای دوستان انقلاب اسلامی پیام همبستگی و برای دشمنان پیام مقاومت داشت فوتبال سری آ ایتالیا؛ برتری رم در یک دیدار عجیب
وبگردی