۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
به روز شده در: ۰۱ ارديبهشت ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۴
کد خبر ۶۹۲۱۳۸
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۴ - ۱۳-۰۷-۱۳۹۸
کد ۶۹۲۱۳۸
انتشار: ۱۲:۱۴ - ۱۳-۰۷-۱۳۹۸

چند کارگر در کشور بیمه ندارند؟

یک کارشناس بازار کار با اعلام راهکار شناسایی کارگران فاقد بیمه در کشور گفت:جمع زیادی از دستفروشان، افراد شاغل در بخش‌های کشاورزی و روستایی و کارگرانی که در واحدهای کوچک و زیرزمینی فعالیت می‌کنند با وجود داشتن درآمد بیمه نیستند و از دید بازرسان و ناظران وزارت کار و تامین اجتماعی دور مانده‌اند.

حمید حاج اسماعیلی در گفت وگو با ایسنا، درباره آمار کارگران فاقد بیمه در کشور ‌اظهار کرد: کاری که مرکز ‌آمار در خصوص آمار شاغلین و بیکاران انجام می‌دهد به این نحو است که بر اساس میزان درآمد افراد در طول هفته آنها را از حوزه اشتغال و بیکاری خارج می‌کند نه بر اساس لیست بیمه و اشتغال در کارگاهی خاص و کسانی که درآمد دارند را شاغل و ‌آنهایی که ندارند بیکار تلقی می‌کند؛ بنابراین کسانی که می‌خواهند آمارها را به درستی استخراج کنند باید بدانند که این موضوع شاخص اصلی مرکز آمار ایران است.

وی ادامه داد: خیلی از افرادی که در قالب دستفروش، واسطه گر و دلال در مجموعه بازار کار در حال فعالیتند ممکن است بیمه نداشته باشند، اما فارغ از دلال و واسطه‌گر، کسانی که تحت عنوان دستفروش یا کارگاه‌های زیرزمینی و کارگاههای فاقد نظارت و بازرسی کار می‌کنند و تعدادشان هم زیاد است مدنظر ما هستند.

مغازه‌های سطح شهر دارای بیشترین تعداد کارگران فاقد بیمه

این کارشناس بازارکار با اشاره به مغازه‌های بسیاری که در سطح شهر فعالیت دارند، گفت: متاسفانه در بحث آمارگیری توجه جدی به فعالیت مغازه‌ها در کشور نداریم و از آمار بیمه کارگران آنها غافل هستیم در حالی که بیشتر این مغازه‌ها کد کارگاهی ندارند و صاحبان آنها با داشتن دو تا هفت کارگر، از بیمه آنها خودداری می‌کنند و کارگران هم با وجود آنکه حقوق مکفی دریافت نمی‌کنند از ترس اخراج و بیکار شدن، برای اعلام عدم بیمه به ادارات کار و تامین اجتماعی مراجعه نمی‌کنند.

به گفته حاج اسماعیلی، جمع زیادی از دستفروشان، افراد شاغل در بخشهای کشاورزی و روستایی و کارگرانی که در واحدهای کوچک و زیرزمینی فعالیت می‌کنند با وجود داشتن درآمد بیمه نیستند و از دید بازرسان و ناظران وزارت کار و تامین اجتماعی دور مانده‌اند که لازم است به بحث ضعف مکانیسم‌های نظارتی و بازرسی توجه کنیم.

راه شناسایی کارگران فاقد بیمه در کشور

وی در پاسخ به این پرسش که راه شناسایی کارگران فاقد بیمه در کشور چیست؟ گفت: برای اینکه به تعداد کارگران فاقد بیمه برسیم و آن را تخمین بزنیم، کافی است به جمعیت فعال کشور توجه کنیم و تعداد شاغلینی که به صورت رسمی در سازمان تامین اجتماعی یا سایر دوایر دولتی ثبت شده و کسانی که در دایره حوزه مدیریت خدمات کشوری و لشگری استخدام دولت هستند را جمع‌آوری کنیم، در آن صورت به میزان بیکاری کارگران دست می‌یابیم.

آمار دقیقی از تعداد کارگران غیربیمه در دست نیست

این کارشناس بازار کار درباره اعلام وجود سه و نیم میلیون کارگر غیر بیمه در کشور نیز گفت: از آنجایی که آمارها در کشور دقیق نیست نمی‌توانیم با قاطعیت درباره آمار اشتغال و کسانی که فاقد بیمه هستند اظهار نظر کنیم. بارها تاکید کردیم که میزان بیکاری در کشور بالای ۵.۵ میلیون تا ۶ میلیون نفر است ولی چون دقیق نیست نمی‌توانیم ثابت کنیم.

حاج اسماعیلی افزود: خوشبختانه رفته رفته به سمتی پیش می‌رویم که بانک اطلاعاتی در کشور در حال پیشرفت است و در بحث یارانه‌ها که دولت درحال پیگیری است، مراکز متعددی به این سیستم متصل هستند که می‌توانند در جمع آوری اطلاعات بازار کار کشور موثر باشند و به استخراج آمارهای دقیق‌تر کمک کنند.

بر اساس آمارهای غیر رسمی بیش از سه و نیم میلیون کارگر فاقد بیمه در کشور در حال فعالیت در کارگاهای زیرزمینی هستند که از حداقل‌های قانون کار محرومند.کارشناسان معتقدند راه‌اندازی یک سامانه ملی توسط وزارت کار در شناسایی کارگران فاقد بیمه در کشور موثر خواهد بود.در حال حاضر راه اندازی سامانه جامع روابط کار با چند زیرمجموعه از جمله ثبت قراردادهای کار و بیمه بیکاری در دستور کار است که با ثبت اطلاعات آن می‌توان آمار دقیقی در این خصوص استخراج کرد.

 

برچسب ها: بیمه کارگری
ارسال به دوستان
وبگردی