۱۰ فروردين ۱۴۰۳
به روز شده در: ۱۰ فروردين ۱۴۰۳ - ۱۱:۱۸
فیلم بیشتر »»
کد خبر ۸۷۶۸۳۵
تعداد نظرات: ۱۹ نظر
تاریخ انتشار: ۱۴:۵۸ - ۱۱-۱۱-۱۴۰۱
کد ۸۷۶۸۳۵
انتشار: ۱۴:۵۸ - ۱۱-۱۱-۱۴۰۱
مولّد سازی و اوراق صکوک؛ به زبان ساده
به زبان ساده یعنی فروش بخشی از دارایی‌های غیر مولد یا راکد با هدف تقویت بخش دیگر. منتها برای آن که کلمۀ «فروش» را به کار نبرند از تعبیر «بهره‌برداری» روی یک دارایی مشخص استفاده می‌کنند.

  عصر ایران؛ مهرداد خدیر- دولت 7 میلیون میلیارد تومان مال و دارایی دارد. (یعنی اگر بودجه صدا وسیما را 7 هزار میلیارد تومان در نظر بگیریم هزار برابر آن).


   مصوبۀ «مولد سازی» در شورای‌عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا (و نه مجلس شورای اسلامی) یعنی از این 7 میلیون میلیارد تومان، می‌خواهند 48 هزار میلیارد تومان درآمد تولید کنند. چگونه؟ با فروش بخشی از این دارایی‌ها و اموال یا با انتشار «اوراق صکوک».


   هدف هم مشخص است: جبران کسری بودجه. قبلا که تحریم نبود و نفت گاه بالای 100 دلار در هر بشکه قیمت داشت با پول آن هر نقص و کاستی جبران می‌شد  و حالا هم آن درآمد کم شده و هم هزینه‌ها بالا رفته است. 


   بدیهی است که دولت برای هزینه‌های خود نیاز به درآمد دارد. (هر دولتی و منظور دستگاه عظیم دولت است). وقتی روی نفت و صادرات نفتی نمی‌توانند مانند سابق حساب کنند و در خوش‌بینانه‌ترین حالت تا 50 درصد هزینه‌ها را می‌پوشاند یا باید وام بگیرند (و مثل دوران قاجار مدام استقراض کنند) یا اوراق قرضه یا مشارکت منتشر کنند که آن را هم باید سود بدهند و مالیات و دریافت عوارض و تعرفه‌ها هم حد و سفقی دارد و بیش از آن مردم را می‌شوراند. پس چه بکنند؟ داروی جدید، مولد سازی است.


   با این مولد سازی قرار است 48 هزار میلیارد تومان درآمد تولید شود با این توجیه که در حال حاضر راکدند و مولد می‌شوند. 40 هزار میلیارد تومان از محل فروش اموال و دارایی‌های غیر منقول و بقیه نیز که بالغ بر 8 هزار میلیارد تومان است (‌کمی بیش از بودجۀ صدا و سیما) از محل اوراق صکوک. منظور از «صکوک» هم «اوراق بدهی» است. در واقع «اوراق بدهی با قابلیت معامله».


   پس مولد سازی به زبان ساده یعنی فروش بخشی از دارایی‌های غیر مولد یا راکد با هدف تقویت بخش دیگر. منتها برای آن که کلمۀ «فروش» را به کار نبرند از تعبیر «بهره‌برداری» روی یک دارایی مشخص استفاده می‌کنند. با این حال چون هدف از این یادداشت، ساده‌سازی این دو مفهوم است می‌توان گفت چون پول نفت کفاف نمی‌دهد و خانۀ مالیات و عوارض هم پُراست و به اسم «جرّاحی اقتصادی» نمی‌توان چندباره گران کرد (چون بیمار، تاب جراحی تازه ندارد) سراغ دارایی‌ها و اموال غیر منقول رفته‌اند. 


   مخالفان البته معتقدند مولد‌سازی، بازی با کلمات است. در واقع پول کم آورده‌اند و می‌خواهند چوب حراج بزنند به اموالی که به نسل‌های بعد هم تعلق دارد و مثلا چنانچه سراغ املاک تفریحی بانک‌ها بروند سرانۀ فرهنگی و سرگرمی از همین هم کمتر می‌شود و نگران سوء استفاده و تکرار اتفاقات خصوصی‌سازی‌ها هم هستند که به خصولتی‌سازی (‌خصوصی + دولتی) شهرت یافت و نماد آن «نیشکر هفت‌تپه» بود.


   «صکوک» البته قابل توجیه‌تر است. مراد از صکوک، اوراق گردش سرمایه گذاری است. صک (‌شاید عربی شدۀ چک) همان «قبض بدهی» است یا گواهی سرمایه‌گذاری اسلامی. با این حال مهم‌ترین انتقادها به آنچه به نام مولد سازی قرار است بر سر اموال و دارایی‌ها بیاید اینهاست:


   1. شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا پس از خروج آمریکا از برجام با فرمان دونالد ترامپ و در وضعیت فوق‌العاده تشکیل شد. اگر آن وضعیت تغییر کرده چرا همچنان این شورا تصمیم‌گیر است و اگر تغییر نکرده چرا برای جنبه سیاسی قضیه تصمیم گرفته نشود. (‌این داستان مشهور است که حفره‌ها و چاله‌های جاده‌ای موجب آسیب دیدن خودروها و سرنشینان می‌شد. یک مقام محلی دستور انتقال سریع مجروحان را صادر کرد. مقام بعدی گفت: در فاصلۀ انتقال تعدادی از دنیا می‌روند و بهتر است بیمارستانی در کنار همین جاده بسازیم. مشغول ساخت و ساز بودند که رهگذری عادی پرسید: چرا این پول را صرف مرمت جاده و پر کردن چاله‌ها نمی‌کنید تا تصادفی ایجاد نشود که نیاز به مداوا داشته باشد؟!)


   2. وقتی صحبت از اموال دولت است یعنی اموال و دارایی‌های ملت. آن‌گاه جای طرح این پرسش است که چگونه می‌توان نمایندگان ملت – ولو همین استصوابیون- را در جریان نگذاشت و مجال شکایت را هم سلب کرد؟


   3. چرا دولت بودجه‌های زاید را حذف نمی‌کند و سراغ این گزینه رفته است؟ در مَثَل مناقشه نیست اما اگر برای عمل جراحی حیاتی فرزند خانواده نیاز به پول درمان یا اعزام به خارج از کشور یا تأمین دارو باشد پدر و مادر ابایی ندارند زمین و اتومبیل یا فرش و یخچال خانه یا حتی خود خانه را بفروشند چون ارزش هیچ یک بیش از جان عزیزشان نیست. اما اگر مرد خانه دچار اعتیاد باشد و بخواهد برای هزینه های اعتیاد خودش اثاث خانه را بفروشد، چه؟ بهترین راهکار ترک اعتیاد است. این اقتصاد هم معتاد است. جسارتی به صاحب‌منصبان نیست. این اقتصاد و این ساختار اقتصادی معتاد است. معتاد به ریخت‌و‌پاش و هزینه. به تعبیر سعید لیلاز ته این بشکه سوراخ است. نشتی دارد و هر چه در آن بریزی هدر می‌رود. با این نگاه گیرم 48 همت (‌هزار میلیارد تومان) هم با فروش ملک و زمین راکد تأمین شود. خوب، بعد چه؟ هرچند در فاز اول صحبت از زیر 10 هزار میلیارد تومان است (‌کمی بیش از بودجۀ صدا و‌سیما). پس چرا با کسر هزینه‌ها نه؟


  4. در یک نگاه، مولد سازی یادآور تجربۀ فروش تراکم در شهرداری‌هاست که در ابتدا با وعدۀ تأمین بودجۀ عمرانی توجیه می‌شد ولی به مرور عادت کردند (‌یا معتاد شدند) تراکم بفروشند تا هزینه‌های جاری و حقوق پرسنل را با آن تأمین کنند. آخرِ مولد‌سازی هم شاید همین باشد. زمین و ملک بفروشند تا حقوق کارکنان و بازنشستگان و یارانه‌های نقدی را تأمین کنند. با منطق از این ستون به آن ستون فرج است.


   5. اگر هدف واقعا مولد سازی است چرا نگاه‌ها به اموال و دارایی‌های غیر‌منقول باشد ولی به سرمایۀ قابل توجه ایرانیان خارج از کشور نباشد؟ بزگشت آنان هم به تصمیم سیاسی و عفو عمومی و باز کردن فضا نیاز دارد که هزینۀ اقتصادی ندارد.  

   چون این نوشته خبر یا گزارش نیست که به روایت و نقل بسنده شود، به صورت مشخص می‌توان تصریح کرد: مولد سازی یا بهره برداری از یک دارایی مشخص یا فروش بخشی از دارایی با هدف تقویت بخش دیگر فی‌الذات کار بدی نیست و قطعا یک راهکار است منتها به این شرط که شفاف و روشن و واقعا به قصد بهره‌برداری در جای دیگر باشد و نگرانی ها رفع شود.

بهترین مثال برای بیان جنس نگرانی نیز همان فروش تراکم در شهر است. زیرا اگر هم فروش تراکم به قصد جبران هزینه‌های پروژه‌های کلان شهری قابل توجیه باشد تراکم فروشی با هدف تأمین هزینه‌های جاری موجه نیست و اتفاقی که اکنون در شهرداری تهران شاهدیم همین است که 75 درصد درآمدها صرف حقوق و مزایا می شود. اگر قرار باشد مولد سازی هم به همین سرنوشت دچار شود ولو هیچ لفت و لیس و فسادی هم در آن رخ ندهد جای نگرانی دارد ولی اگر واقعا زخمی ر التیام کند کار بدی نیست منتها چرا لقمه را دور سر خودمان بچرخانیم؟ یک دولت برآمده از انتخابات رقابتی با حمایت مجلس متکی به اکثریت آرا می‌تواند اتشار اوراق قرضه را تصویب کند. 


   راه بهتر البته همان مسیری است که در سال 94 گشوده شد و دستاورد آن در همان سه سال تا 97 و قبل از خروج ترامپ از برجام، کاهش نرخ تورم بود هر چند همان زمان به جای ستایش این دستاورد با تأکید بر رکود، انکار می‌شد اگرچه حالا همه با گوشت و پوست و استخوان حس می‌کنند تورم چه بلایی است و چگونه هست و نیست و اقتصاد و معیشت و اخلاق و معنویت جامعه را دارد می‌بلعد.

   می‌توان تکرار کرد:  مولد‌سازی و بهره‌برداری و فروش اوراق بدهی برای جبران کسری بودجه خوب است اما چه کنیم که هشدار زنده‌یاد علی - رضاقلی در کتاب «اگر نورث ایرانی بود» را هم نمی‌توانیم جدی نگیریم که از چرخۀ «غارت- غنیمت» در این سرزمین نوشته و یادآور می‌شود: 

    «اگر سازمان دولت، غارتی شود – یعنی به بدترین وجه ممکن حقوق مالکیت را برای هیأت حاکمه کارآمد کند- و برای رعیت، ناکارآمد، آن وقت نهادها به رفتار هنجار‌شکن و غارتی و فرصت‌طلبانه پاداش می‌دهند و این به نوبۀ خود به هنجار عمومی تبدیل می‌شود که الناس علی دین ملوکهم»

غرض از غارت در اینجا اتهام‌افکنی نیست به اشخاص نیست چنان که عوام‌الناس کار به دستان را دزد خطاب می‌کنند. او خود چنین توضیح می‌دهد:

   «‌مراد از غارت، بیان اوج فرصت‌طلبی و زیستِ رانتی با هزینۀ دیگران است. نحوه‌ای معیشت در بازار غیر رقابتی و بدون تلاش مولد و سازنده و خلاق و نامتناسب با رفتار رقابت‌آمیز بازاری. بلکه با کمک قدرت و در ارتباط با قدرت».

   در همان کتاب و در مقالۀ «سوراخ کژدم»هم می‌گوید: «وقتی احتمال زندگی در غارت بیشتر باشد و احتمال گرفتار شدن کمتر، افراد ترجیح می‌دهند کارهای سخت را رها کنند و با غارت و کلاه برداری زندگی کنند. اگر نهادها هزینۀ تخلف را پایین بیاورند و امکان زندگی در غارت را گسترش دهند چون مردم خُرده‌هوشی و تُنُک‌عقلی دارند این مسیرها را شناسایی می‌کنند و ترجیح می‌دهند غارتی - رانتی زندگی کنند. اگر به شکل و رنگ خاصی درامدن و رییس شدن هزینه‌ای نداشته باشد همه هوس می‌کنند رنگ عوض کنند و رییس شوند. چون اگر نشوند چیزی را نباخته‌اند و اگر شدند ملت، بازنده است و آنها برنده!»

     به جای توضیحات اقتصادی دربارۀ اصطلاحات تازه رایج شده‌ای چون مولد سازی کاش نگرانی‌هایی از جنس آنچه اشاره شد رفع شود.

   

 

ارسال به دوستان
انتشار یافته: ۱۹
در انتظار بررسی: ۳۲
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Australia
۱۵:۱۱ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
59
دو تا نکته، یکی اینکه چه کسی قرار هست بخره؟ احتمالا بانک ها و بنیادها که این خودش نوع دیگری از فساد و رانت رو به همراه خواهد داشت. دوم (که تا حدی اشاره شد در متن) اینکه خب سال بعد میخوایم چی کار کنیم؟ یعنی میخوان چی کار کنن؟!
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۵:۱۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
2
43
دم شما گرم، دو کلام حرف حساب
ناشناس
Germany
۱۵:۴۴ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
2
46
حسب تجربه های به شدت بد که ما زمان قانون خصوصی سازی و بقیه تصمیمات مشابه دلار دو نرخی بنزین دو نرخی و هر جایی که سهمیه در اون وجود داشت فساد به وجود اومد این هم طبیعتا سرانجامش همین هست
نکته جالب اینجا هست که اموال ملت ایران مشخص نیست چطوری و به کی با چه قیمتی فروخته بشه ...
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۷:۲۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
2
14
چیزی به عنوان تورم وجود ندارد بلکه بانک مرکزی به هر میزان که صلاح بداند ، در ازای هر دلار مقداری ریال چاپ می کند ، هرچقدر هم که کسری بودجه بیشتر باشد ، میزان ریال چاپ شده بیشتر است ، در حالی که در این اسکناس هایی که دست مردم داده اید ، امضای وزیر اقتصاد و رئیس بانک مرکزی وجود دارد و این دو نفر تضمین می دهند که به ازای این تکه کاغذ ، ارزش واقعی نزد این بانک وجود دارد و از آن ارزش حراست خواهند کرد.
اصلا دلیل اینکه مردم مثل قرن ها پیش ، اشرفی و دینار در کیسه چرمی با خودشان حمل نمی کنند این است که بانک ها تشکیل شدند و چک هایی دست مردم دادند و تضمین کردند که این چک ها ارزش دارد و مردم مجبورد نشوند سکه طلا بخرند.
در ضمن اگر قانون اساسی را قبول دارید ، در آن تصریح شده است که چیزی داریم به عنوان مجلس شورای اسلامی که افرادی به وکالت از ما در آن جا نشسته اند ،
اگر اینها مورد وصوق نظام نیستند ، لطفا آن مجلس را منحل کنید و بیش از این حرمت جمهوریت را از بین نبرید
ناشناس
Canada
۱۷:۵۵ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
8
وقتیکه کارخانه ای بر اثر مدیریت غلط شروع بااستفاده از اصل سرمایه میکند، بدیهی است که خواهی نخواهی ورشکست میشود‌ !
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
23
1
بهتر ازین نیست که با برجام همه چیزمون رو دادیم و هیجی گیرمون نیومد؟
آرش
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
7
یه چیز قشنگ بگم؟ به حساب چند نفر شاید ده نفر یا بیشتر در استان اصفهان، هر نفر چهل همت، توسط بانک اینده واریز شده بود. یعنی این مولد سازی که قرار است، مرهمی بر دردی قدیمی باشد فقط بیست و پنج درصد بیش از واریزی به حساب یک نفر است.
بگردم پرتقال فروش رو.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
0
5
دارایی های دولت بیت المال وثروت مردم است اگر قرار است فروخته شود باید شفاف و آشکار و زیر نظر ملت باشد وملت خبر داشته باشند کی و کجا وچقدر فروخته شده است وخصوصی سازی به ایم معنا نیست که دولت بفروشد وبعد نهاد های دولتی و نیمه دولتی بخرند از این جیب به آن جیب واین خودش فساد زا است تحریم ها هیجوقت خنثی نمی شوند تنها راه تغییر در سیاست خارجی دولت است دولت باید تمام تلاش خودرا برای از میان برداشته شدن تحریم ها انجام دهد تحریم ها اگر کمر شکن و محدویت نبود و بی اثر بود ههیچگاه آمریکا واروپا اینقدر ازآن استفاده نمی کردند اقتصاد قدرت یک کشور و اقتدار یک کشور است امنیت اقتصادی مردم یک کشور نشان اقتدار یک کشور است کشوری که اقتصاد ضعیف داشته باشد ومردمش امنیت اقتصادی نداشته باشند آن کشور کشور ضعیفی خواهد شد
عزت ایران
Iran (Islamic Republic of)
۱۹:۲۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
4
سلام.دست نویسنده درد نکنه بسیار عالی و جامع توضیح داده اند.بنده فکر می کنم با راهکارهای ساده‌تر هم می توان مشکل کسر بودجه را حل کرد بدون اینکه مجبور باشیم اموال نسل های آینده را حراج نماییم.مثلا با حذف یارانه پنج دهک بالایی که یارانه عملاً نقش آنچنانی در زندگی‌شان ندارد.یا بجای پرداخت پاداش نقدی پایان خدمت به بازنشستگان محترم سهام به آنان داده شود.همچنین با حذف بودجه اختصاص یافته به بعضی نهادها و اشخاص این مشکل را حل کرد
ناشناس
Luxembourg
۱۹:۴۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
5
اینهمه سال ازعمرم میگذره اولین باره کلمه (صکوک) رو میشنوم.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۰۸ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
8
اولا اموال ملت نه دولت
مگر میشود اموال ملت را به خودشان فروخت .شاید به خودتان میفروشید یا ارگانهای خودتان ان هم بدون نظارت که خلاف قانون اساسی است ومجلس برای چیست.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۰:۳۰ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
9
خب بعد از فروش این اموال میخواهند چکار کنند و امورت دولت را با چه پولی اداره کنند؟
مهدی
Italy
۲۰:۳۶ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
9
خوب اینها را هم فروختید و امروز را گذراندید بعدش چه می کنید؟

اصلا به کوچک سازی دولت فکر می کنید؟

علی لاریجانی زمانی گفت :
ما کشور را گران اداره می کنیم.!!!!

جیب های گشاد را بدوزید.
ناشناس
United States of America
۲۰:۳۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
7
أحسنت خوشمان آمد مخصوصا" اشاره به بودجه صدا و سيماي بي كيفيت اگر بودجه نهادهای موازی در کشور ( که عملا" ثابت شده کارآرایی ندارند )و استخدام های بی رویه و غیر قانونی زمان هاله نور و دولت سید محرومان حذف شود کسری بودجه نخواهیم داشت .
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۰۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
8
به جای این که سیاستاشون تغییر بدن تننش زدایی کنن برجام اوکی کنن تا اقتصاد سر و سامون بدن رفتن سراغ این کار تا کسری بودجه رو درست کنن
تازه اگه اون پول به خزانه ی دولت واریز شه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۱:۲۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
6
دولت این همه کارمند بیکار دارد، این همه بودجه صدا و سیماست که هیچ بازدهی ندارد و … اینها را حذف کند تا حالا از جیب ما پول مفت به اینها داده شده واقعا دیگه راضی نیستیم اموالی که به نسل بعد هم تعلق داره فروخته بشه و به جیب اینها واریز بشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۰۹ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
1
7
دعاکنیم فاز دوم جراحی اقتصادی با نام مولد سازی ظهور نکرده باشه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۲:۳۷ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۱
10
1
حامل های انرژی رو گرون کنن
مسعود
Iran (Islamic Republic of)
۰۰:۴۲ - ۱۴۰۱/۱۱/۱۲
1
5
به نظرم مختصر و مفید بود.
قیمت طلا، سکه و ارز امروز ۱۰ فروردین‌ماه ۱۴۰۳/ طلا به کانال جدید نزدیک شد سقوط اتوبوس به دره در آفریقای جنوبی با ۴۵ کشته زمین خواری ۳۰۰۰ میلیارد تومانی در گیلان؛ برکه چندهزارساله یک شبه مالک پیدا کرد! عصبانیت شدید امام جمعه شیراز: اگر نمی توانید مساجد نصیرالملک و وکیل را اداره کنید، به سبک خودم مدیریت کنم /فکر می کنید همه کاره هستید؟ نوزاد شیرخواره غزه‌ای که با مرگ دست و پنجه نرم می‌کند وزارت آموزش و پرورش یک اطلاعیه مهم داد نهایت خلاقیت هوش مصنوعی در طراحی پله های فانتزی (عکس) ب ام و E30 M3؛ یکی از جذاب ترین طراحی ها در صنعت خودرو (عکس) کشف میدان‌های مغناطیسی قدرتمند اطراف سیاهچاله کهکشان راه شیری طبیعت شفاف هوش مصنوعی (عکس) محاسبه جالب یک اقتصاددان درباره نرخ ارز در پایان سال ۱۴۰۳/ قاسمی: قیمت دلار چند درصد گران می‌شود؟ Ferrari 250 GTO ؛ چند تصویر خاص از گران ترین خودرو جهان کسب دو نقره و دو برنز بوکسورهای ایرانی در تورنمنت جاده ابریشم ایده های جالب برای پله های سنگی؛ کدامیک بهتر است؟ (عکس) آماده‌ترین هیکل هادی چوپان را ببینید (عکس)
وبگردی